Comisia Europeană, reacţie tranşantă faţă de ordonanţa care ar albi dosarele politicienilor

"Este esenţial pentru România să revină pe drumul luptei anti-corupţie, să asigure o justiţie independentă", transmite Comisia Europeană, în contextul în care Tudorel Toader a anunţat că Guvernul va adopta o ordonanţă care să anuleze practic sentinţele pronunţate în ultimii 5 ani de completurile de 5 judecători de la Înalta Curte.
Comisia Europeană
Comisia Europeană (Facebook)

”Stabilitatea raporturilor juridice, inclusiv respectul pentru sentinţele definitive (”res iudicata” – autoritatea de lucru judecat), este o componentă esenţială a statului de drept. Aşa cum a decis Curtea Europeană de Justiţie, e important ca deciziile instanţelor care devin definitive să nu mai poată fi puse în discuţie”, transmite Comisia Europeană într-o poziţie oficială remisă G4Media.ro în legătură cu tema anunţului privind o ordonanţă de urgenţă care ar introduce recursul în anulare pentru toţi cei judecaţi de completele de 5 judecători ai Înaltei Curţi în perioada 2014 – 2018.

De asemenea, Comisia Europeană mai transmite, într-un comunicat de presă, că urmăreşte îndeaproape discuţiile din România referitoare la o posibilă ordonanţă de urgenţă privind calea extraordinară de atac (n.r. contestaţia în anulare) în cazurile penale, ca urmare a două recente decizii ale Curţii Constituţionale. Comisia mai precizează că a luat notă de prima decizie referitoare la completurile de cinci judecători în ultimul raport MCV.

În comunicatul oficial se mai aminteşte că preşedintele Comisiei, Jean Claude Juncker, s-a exprimat foarte clar pe tema unei eventuale măsuri de amnistie în timpul recentei vizite la Bucureşti.

”Aşa cum Comisia a spus în mod repetat, este esenţial pentru România să revină pe drumul luptei anti-corupţie, să asigure o justiţie independentă şi să evite orice alţi paşi înapoi”, se mai arată în comunicat.

Reacţiile Comisiei Europene vin în contextul în care duminică seara, ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a anunţat că Guvernul urmează să adopte o ordonanţă de urgenţă prin care toţi cei care au fost judecaţi de completuri de 5 judecători de la Înalta Curte constituite (potrivit CCR) ilegal, să poată face contestaţie în anulare chiar dacă termenul de 30 de zile de la pronunţarea sentinţei a fost depăşit.

Concret, prin această OUG se creează baza legală să se anuleze toate sentinţele date de completurile de 5 judecători de la ÎCCJ începând cu anul 2014, inclusiv condamnarea la închisoare a lui Dragnea în dosarul fraudării Referendumului, acuza Opoziţia.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne