Comisia Europeană despre decizia Gazprom de a menţine Nord Stream închis: Este o dovadă a cinismului Rusiei

(Getty Images)
D.B.
03.09.2022

Cu noua suspendare a fluxurilor de gaze către Europa prin conducta Nord Stream sub falsul pretext al unor probleme tehnice, compania rusă Gazprom confirmă încă o dată lipsa de fiabilitate ca furnizor de energie, a afirmat purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene, Eric Mamer.

"Anunţul făcut de Gazprom în această după-amiază, conform căruia închide din nou Nord Stream1 sub pretexte false, este o altă confirmare a lipsei sale de fiabilitate ca furnizor. Este, de asemenea, o dovadă a cinismului Rusiei, care preferă să ardă gazul în loc să onoreze contractele", a scris oficialul pe Twitter.

După cum s-a raportat anterior, gigantul energetic rus Gazprom a suspendat operaţiunile la gazoductul său Nord Stream pentru o perioadă nedeterminată, invocând defecţiuni la singura lor turbină funcţională de pe traseu, care ar fi fost expusă în timpul lucrărilor de întreţinere.

După invazia rusă la scară largă a Ucrainei, în urma asistenţei pe care democraţiile o acordă Ucrainei, Rusia provoacă o criză energetică în Europa. Pe parcursul verii, sub diverse pretexte, Gazprom a redus livrările prin Nord Stream. La 15 iulie, fluxurile de gaz au fost reduse la 60% din rata programată, înainte de a se reduce la 20%.

Între 11 şi 21 iulie, Gazprom a suspendat de asemenea fluxurile de gaze către Europa prin Nord Stream, sub pretextul unor lucrări de întreţinere.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor