Clooney, cel mai important colector de fonduri pentru democraţi, îi cere lui Biden să renunţe la cursa prezidenţială

Actorul George Clooney la Centrul Kennedy pentru Drepturile Omului şi Justiţie, New York, 17 noiembrie 2010 (KIMIHIRO HOSHINO / AFP / Getty Images)
Redacţia
11.07.2024

George Clooney i-a cerut lui Joe Biden să renunţe la cursa prezidenţială din SUA, la câteva ore după ce democrata Nancy Pelosi a evitat să răspundă întrebărilor privind oportunitatea ca acesta să continue, relatează BBC.

Actorul hollywoodian şi proeminent colector de fonduri pentru Partidul Democrat a declarat că preşedintele a câştigat multe bătălii în cariera sa, "dar singura bătălie pe care nu o poate câştiga este lupta împotriva timpului".

Comentariile sale au venit după ce Nancy Pelosi, fostul preşedinte al Camerei Reprezentanţilor, s-a alăturat îngrijorării crescânde din partid, afirmând că timpul "se scurge" pentru ca Joe Biden să decidă dacă să rămână în cursa împotriva lui Donald Trump după dezbaterea dezastruoasă.

Preşedintele a declarat, în repetate rânduri, că este hotărât să rămână candidatul Partidului Democrat şi să îl învingă pe Trump în noiembrie.

Clooney a scris în The New York Times că a fost "devastator să o spun", dar Biden pe care l-a întâlnit la un eveniment de strângere de fonduri în urmă cu trei săptămâni nu a fost "Joe 'big ****ing deal' Biden din 2010. Nu era nici măcar Joe Biden din 2020".

"A fost acelaşi om pe care l-am văzut cu toţii la dezbatere", a spus Clooney.

Evenimentul de strângere de fonduri, co-organizat de Clooney în Los Angeles, a adus un record de aproximativ 30 de milioane de dolari într-o singură noapte pentru campania lui Biden.

"Liderii partidelor noastre trebuie să înceteze să ne mai spună că 51 de milioane de oameni nu au văzut ceea ce tocmai am văzut noi. Este vorba despre vârstă. Nimic mai mult. Nu vom câştiga în noiembrie cu acest preşedinte", a afirmat Clooney.

El a adăugat că îngrijorările sale se potrivesc cu cele ale "fiecărui" membru al Congresului cu care a vorbit.

Solicitat să răspundă, biroul de campania a lui Biden a făcut referire la o scrisoare pe care preşedintele a trimis-o democraţilor din Congres, în care a afirmat că este "ferm angajat" în favoarea candidaturii sale şi a învingerii lui Trump.

Cu toate acestea, disensiunile publice continuă să crească în cadrul partidului lui Biden, care se confruntă cu un control în timp ce găzduieşte summitul NATO la Washington.

Miercuri, Pelosi, încă unul dintre cei mai puternici democraţi din Capitoliu, a părut să nu ia în considerare insistenţa lui Biden de a fi hotărât să continue.

Când a fost întrebată dacă ar trebui să rămână în cursa electorală, ea a declarat la MSNBC: "Vreau să facă orice decide să facă. Depinde de preşedinte să decidă dacă va candida. Îl încurajăm cu toţii să ia această decizie, pentru că timpul se scurge".

Un purtător de cuvânt al campaniei lui Biden s-a referit la comentariile de marţi ale doamnei Pelosi, în care aceasta a declarat că a fost "întotdeauna angajată" faţă de preşedinte.

În jur de zece aleşi democraţi i-au sugerat să-şi abandoneze campania de la dezbaterea din 27 iunie cu Trump.

Marţi, Michael Bennet din Colorado a devenit primul senator democrat care şi-a exprimat public dezacordul. Deşi nu a cerut ca Biden să renunţe categoric, el a afirmat că Trump va câştiga alegerile, probabil cu o "victorie zdrobitoare".

Când a fost întrebat despre comentariile lui Bennet, biroul de campanie a lui Biden a repetat declaraţia preşedintelui potrivit căreia "va duce această cursă până la capăt".

Alţii au fost mai direcţi. Mikie Sherril, membră a Congresului din North Jersey, a afirmat într-o declaraţie: "Îi cer să declare că nu va candida pentru realegere".

Luând act de cererile adresate preşedintelui în timpul summitului NATO, Pelosi a declarat pentru MSNBC: "Am spus tuturor - hai să aşteptăm.

"Indiferent la ce vă gândiţi, fie spuneţi cuiva în privat, dar nu trebuie să puneţi asta pe masă până nu vedem cum merg lucrurile săptămâna aceasta. Dar sunt foarte mândră de preşedinte", a adăugat ea.

Pat Ryan, un congresman din New York, a scris ulterior pe X: "Pentru binele ţării noastre, pentru cei doi copii ai mei, îi cer lui Joe Biden să se dea la o parte."

Liderul minorităţii democrate din Camera Reprezentanţilor, Hakeem Jeffries, intenţionează să vorbească cu Joe Biden până vineri pentru a discuta despre îngrijorările exprimate de mai mulţi membri ai partidului din Congres.

Cu toate acestea, sprijinul general din partea democraţilor aleşi rămâne solid.

Gavin Newsom, guvernatorul Californiei care a fost numit de Clooney drept potenţial înlocuitor, a declarat că este în continuare "total de acord" cu Biden.

Congressional Black Caucus, un grup de aproximativ 60 de politicieni, şi membri mai noi ai Camerei Reprezentanţilor, precum Alexandria Ocasio Cortez, l-au sprijinit public.

Marţi, Chuck Schumer, principalul democrat din Senat, a declarat: "Sunt cu Joe".

Acţiunile şi comentariile lui Joe Biden continuă să fie atent analizate în timp ce acesta găzduieşte lideri mondiali la Washington pentru cea de-a 75-a aniversare a alianţei NATO.

El va susţine joi o rară conferinţă de presă, iar luni va înregistra un interviu cu NBC News, care va fi difuzat mai târziu în cursul serii.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor