Ciucă o atacă pe Lasconi: Zice că vrea politicieni serioşi, dar nici ea nu face parte dintre aceştia

Nicolae Ciucă
D.B.
10.09.2024

Şeful PNL, Nicolae Ciucă, i-a dat o replică dură Elenei Lasconi, pe care o acuză că ar fi creat panică referitor la situaţia de la graniţa României.

Ciucă afirmă că, deşi lidera USR spune că România are nevoie de „politicieni serioşi”, aceasta nu este ea însăşi unul şi o acuză de „populism superficial”.

Ba mai mult, generalul în rezervă îi transmite Elenei Lasconi indirect că aceasta nu înţelege „cum funcţionează domeniul apărării”, deşi ar trebui, dacă vrea să devină preşedinta ţării.

Militarul candidat la preşedinţie a început apoi să dea lecţii despre cum ar trebui tratată situaţia de la frontieră, unde o dronă rusă a pătruns în spaţiul aerian al României.

Redăm mai jos mesajul publicat de Ciucă pe Facebook:

„Cel mai important lucru este să rămânem calmi!

Doamna Lasconi şi-a exprimat dorinţa de a vedea politicieni serioşi care iau decizii complicate. Reacţia ei la ameninţările de la graniţele noastre arată clar că nu face parte dintre aceştia. Crearea de panică fără o evaluare detaliată a situaţiei este un semn de populism superficial, nu de leadership adevărat.

Mai ales în contextul funcţiei pe care vrea să o obţină, e crucial să înţeleagă cum funcţionează domeniul apărării, deoarece paşii greşiţi pot provoca mai mult decât o simplă situaţie penibilă, pot afecta grav securitatea noastră.

Rusia continuă provocările la adresa ţărilor NATO. Serviciile secrete ale aliaţilor noştri au identificat deja multiple încercări de a ataca obiective din Regatul Unit, Polonia, Estonia sau Cehia, folosind cetăţeni angajaţi din ţări terţe ca forţă contractată pentru acte de sabotaj. Dronele lansate de pe teritoriile controlate de armata lui Putin au încălcat spaţiul aerian al României şi Letoniei săptămâna aceasta.

Ce trebuie să facem?!

Acordul dintre Polonia şi Ucraina din iunie trebuie să fie un model pentru toţi vecinii Ucrainei de pe flancul estic al NATO, permiţându-le să doboare dronele şi rachetele ruseşti care vin în direcţia lor. Trebuie să protejăm oamenii care locuiesc aproape de graniţele noastre cu mult înainte ca ameninţările să ajungă la ei. Avem nevoie de un acord similar cu Ucraina.

Trebuie să înceapă de urgenţă audieri şi analiză în comisiile de specialitate din Parlament, iar la audieri să fie invitat inclusiv Şeful Apărării. De asemenea este nevoie de revederea procedurilor la nivel Aliat pentru misiunile de Poliţie Aeriană Întărită. Toate acestea trebuie să se desfăşoare înainte să se întâmple o situaţie similară sau chiar mai gravă.

Dacă Elena Lasconi vrea să vină cu ceva constructiv în loc să creeze panică în mass-media, o invit să discutăm aceste măsuri”.

Context

Reacţia lui Ciucă vine după ce şefa USR a afirmat că „este absolut revoltător să aflăm de la ucraineni mai multe decât de la autorităţile române” în cazul dronelor ruseşti care intră pe teritoriul nostru.

“Este absolut revoltător să aflăm de la ucraineni mai multe decât de la autorităţile române!

Drone ruseşti au intrat azi-noapte pe teritoriul României şi tot ce am primit de la autorităţile române a fost un mesaj RO-Alert pentru locuitorii din Constanţa şi Tulcea.

Domnule preşedinte Iohannis, domnule premier Ciolacu, aveţi de gând să ne explicaţi şi nouă ce se întâmplă? Care e situaţia de fapt şi ce face România?

În primăvară, şeful Armatei ne cerea să modificăm legislaţia pentru a putea doborî dronele care intră pe teritoriul nostru. Domnule Ciolacu, aveţi 60% din Parlament, faceţi ceva? Generalul Ciucă are vreun cuvânt de spus sau nu-l lasă şeful lui, Klaus Iohannis?

România este în NATO şi asta este o mare realizare, dar România are nevoie de politicieni serioşi într-un context dificil”, scrisese Lasconi pe platforma de socializare.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor