Cîţu, despre creşterea inflaţiei: Dinamica preţurilor a depăşit estimările BNR

Florin Cîţu
Florin Cîţu (Epoch Times Romania)

Premierul demis Florin Cîţu a declarat joi, pe fundalul creşterii inflaţiei, că în opinia sa ar trebui constituit un comitet de macroprudenţialitate. Cîţu a apreciat totuşi că acest lucru este la latitudinea BNR care urmează să ia deciziile care se impun. Premierul a mai vorbit despre riscul punerii în pericol a creşterii economice printr-o eventuală grabă nejusiticată a reducerii preţurilor prin politici monetare restrictive.

"Cu toţii aţi văzut ieri informaţii despre evoluţia preţurilor, informaţii îngrijorătoare, preţurile, sau dinamica preţurilor a depăşit estimările Băncii Naţionale. Şi aici, bineînţeles, politica monetară a României este independentă, România este independentă, deciziile sunt ale BNR dar aş vrea să menţionez un lucru, cred că este nevoie de un comitet de macrostabilitate, dar aici depinde de domnul guvernator când să îl facă, dacă această inflaţie este doar temporară, dacă îl vedem ca pe un eveniment temporar tranzitoriu, lucrurile sunt OK şi vom merge pe ce estimează Banca Centrală.

Eu sper doar că nu am ratat o măsură în trecut şi acum să ne grăbim să reducem preţurile prin măsuri de politică monetară restrictivă, care ar putea să pună în pericol creşterea economică, dar sunt sigur că Banca Naţională va lua cele mai bune măsuri pentru a ne asigura că inflaţia va scădea în perioada următoare şi va reveni pe trend descrescător aşa cum arată estimările Băncii Centrale", a declarat premierul Cîţu, în briefingul de după şedinţa de guvern de joi.