Cîţu a dat "OUG-ul trenuleţ": Pensiile speciale ale primarilor suspendate, salariile bugetarilor îngheţate, vouchere de vacanţă de 1.450 lei

Florin Citu - gov.ro
Florin Citu - gov.ro (Epoch Times România)

Salariile bugetarilor, precum şi nivelul sporurilor vor fi îngheţate la nivelul acestui an, conform unei ordonanţe de urgenţă adoptate miercuri de Guvernul Cîţu.

De asemenea, actul normativ prevede continuarea acordării voucherelor de vacanţă în cuantum de 1.450 lei, precum şi suspendarea aplicării pensiilor speciale pentru primari până la 1 ianuarie 2022.

Ce prevede "OUG-ul trenuleţ", potrivit HotNews:

Suspendarea aplicării pensiilor speciale pentru primari până la 1 ianuarie 2022.

Punctul de amendă se va menţine la 145 lei.

Va fi decalat şi un articol din legea privind salarizarea bugetarilor care prevede o indemnizaţie de vacanţă la nivelul unui salariu de bază brut. Noul termen: 1 ianuarie 2022.

Pentru realizări deosebite şi pentru recompensarea unei activităţi de notorietate în domeniul culturii, ştiinţei şi sportului există o indemnizaţie de merit egală cu 3 salarii minime brute pe ţară, neimpozabilă. Proiectul de mai sus spune că în anul 2021, cuantumul lunar al indemnizaţiei de merit se menţine la nivelul de 6.240 lei.

În ceea ce priveşte venitul minim de incluziune (acea Lege care prevedea un beneficiu de asistenţă socială acordat familiilor şi persoanelor singure aflate în situaţie de dificultate, în scopul prevenirii şi combaterii sărăciei şi riscului de excluziune socială), acesta va intra în vigoare la data de 1 aprilie 2022.

De anul viitor ar fi trebuit ca începând cu drepturile salariale aferente lunii ianuarie 2021, cadrele didactice din domeniul medico-farmaceutic din universităţi să primească o indemnizaţie lunară egală cu 50% din salariul de bază al funcţiei de medic, medic stomatolog sau farmacist, corespunzător vechimii în muncă şi gradului profesional deţinut. Ei bine, acest lucru se va aplica, de fapt, din 2022, conform proiectului citat.

Pensiile de serviciu ale multor categorii de bugetari, de la parlamentari, la cele militare de stat nu se vor actualiza cu rata inflaţiei în 2021.

Voucherele de vacanţă ale bugetarilor, în cuantum de 1.450 lei, se vor emite doar în format electronic.

Vor fi scutite de taxa pe valoarea adăugată cu drept de deducere livrările de dispozitive medicale pentru diagnosticul in vitro al COVID-19, de vaccinuri împotriva COVID-19, precum şi serviciile de vaccinare şi testare aferente, altele decât cele scutite de TVA conform art. 292 din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare, efectuate până la data de 31 decembrie 2022.

Până la data de 31 decembrie 2021, operatorii economici care efectuează livrări de bunuri sau prestări de servicii prin intermediul automatelor comerciale ce funcţionează pe bază de plăţi cu cardul, precum şi de acceptatoare de bancnote sau monede, după caz, au obligaţia de a dota automatele comerciale cu aparatele de marcat electronice fiscale.

Termenul din OUG 69 (acea amnistie fiscală la penalităţi) va fi 31 martie 2021 (acum e 15 decembrie).

Pentru procedura de eşalonare simplificată a datoriilor, persoanele fizice şi firmele pot depune o cerere la organul fiscal şi în perioada 1 ianuarie 2021-31 martie 2021 inclusiv, sub sancţiunea decăderii. La cerere, debitorul poate anexa graficul de eşalonare cuprinzând cuantumul propus al ratelor de eşalonare.

Rambursarea TVA cu control ulterior are un nou termen: 31 martie 2021.

Pe lângă proiectul descris mai sus, nota de fundamentare vorbeşte despre sancţiuni drastice pe care le-ar primi companiile pentru neconectarea la ANAF. În acest sens, s-a decis prorogarea termenului până la 31 martie. Practic, după această perioadă urmează sancţiunile.

Vă invităm să urmăriţi materialul video.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne