Cioloş, după deturnarea unui avion în Bielorusia: Când terorismul devine politică de stat, regimul Lukaşenko trebuie izolat

Dacian Ciolos
Dacian Ciolos (Epoch Times România)

Copreşedintele USR-PLUS, Dacian Cioloş, şi-a exprimat susţinerea faţă de jurnalistul Roman Protasevici, cofondatorul canalului de opoziţie Next din Bielorusia, care a fost arestat recent - ca urmare a deturnării avionului în care se afla - şi riscă să fie condamnat la închisoare pe viaţă de către regimul dictatorial al lui Aleksandr Lukaşenko. În plus, fostul şef al executivului a afirmat că „atunci când terorismul devine politică de stat, nu există decât o singură soluţie: izolarea totală a Regimului Lukaşenko”.

„Am asistat astăzi la deturnarea unui zbor între două state membre ale Uniunii Europene de către autorităţile ilegitime din Bielorusia. Acest act extrem a fost făcut pentru a reduce la tăcere un jurnalist. Roman Protasevici, în vârstă de doar 26 de ani, cofondatorul canalului de opoziţie Nexta, a fost arestat. Acesta riscă să fie condamnat la închisoare pe viaţă de către autorităţile din Bielorusia pentru simplul fapt că a dat oamenilor o voce în timpul protestelor care au urmat după alegerile prezidenţiale fraudate din Bielorusias”, a scris Cioloş, duminică seara, pe pagina sa de Facebook.

Fostul premier a adăugat că uneori, „uităm că am trăit şi noi într-o astfel de realitate distopică şi cât de uşor ne-am putea întoarce acolo”. În acest context, Cioloş a anunţat că a solicitat, împreună cu numeroşi alţi lideri europeni, eliberarea imediată a jurnalistului.

„Sunt alături de Roman Protasevici şi de toţi cetăţenii din Bielorusia care îşi doresc să trăiască în libertate. Nu putem asista pasivi la astfel de încălcări flagrante ale unor drepturi şi libertăţi fundamentale. UE ar trebui să îşi închidă spaţiul aerian traficului aerian comercial provenit din Bielorusia şi să aprobe la Consiliul European de săptămâna aceasta sancţiuni împotriva celor responsabili de abuzul de azi. Atunci când terorismul devine politică de stat, nu există decât o singură soluţie: izolarea totală a Regimului Lukaşenko”, a mai scris liderul USR-PLUS pe platforma de socializare.

Declaraţiile lui Dacian Cioloş vin după ce în spaţiul public a apărut informaţia potrivit căreia Bielorusia a trimis un avion de vânătoare Mig-29 pentru a intercepta o aeronavă comercială la bordul căreia se afla un jurnalist, opozant al regimului lui Aleksandr Lukaşenko. Aeronava efectua o cursă Atena - Vilnius când a fost interceptată în spaţiul aerian bielorus, sub pretextul că la bord ar fi o bombă. Comisarul european pentru transporturi, Adina Vălean, a declarat la Digi24 că avionul a fost lăsat să decoleze de pe aeroportul din Minsk dar se pare că are la bord doar 117 pasageri, cu şase mai puţini decât la îmbarcarea din Atena.

Presa internaţională a scris că cinci dintre cei care ar fi rămas la Minsk sunt agenţi KGB (serviciul de securitate din Bielorusia), iar al şaselea este Roman Protasevici, fondatorul unui canal pe aplicaţia Telegram, Nexta, care a devenit una dintre principalele surse de ştiri despre reprimarea manifestaţiilor împotriva lui Aleksandr Lukaşenko, ostil liderului din Bielorusia şi a ajutat la coordonarea protestelor. Presa a relatat că ordinul de deturnare a avionului a fost dat de Lukaşenko. Detalii aici.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne