Ciolacu se plânge Bruxelles-ului: Democraţia e în pericol! Partidele de la guvernare sunt obsedate de putere

Marcel Ciolacu
Marcel Ciolacu (PSD)

Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a trimis o scrisoare preşedintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, şi vicepreşedintelui Comisiei, Frans Timmermans, în care acuză coaliţia de guvernare că este obsedată de putere şi pregătită să facă totul pentru a o obţine, astfel periclitând democraţia şi statul de drept, relatează Digi24.

Potrivit sursei citate, în scrisoare, liderul PSD face referire la: decizia Curţii Constituţionale a României (CCR) de a respinge numirile de la SRTV şi SRR; numărarea “ilegală” a voturilor de la moţiunea simplă pentru demiterea ministrului Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Cristian Ghinea; precum şi demiterea Renatei Weber din funcţia de Avocat al Poporului, “fără a respecta procedurile legale în vigoare”.

“Ca lider al opoziţiei în ţara mea este bine de ştiut că românii pot conta pe prieteni precum sunteţi voi care pun siguranţa şi drepturile oamenilor deasupra oricărui lucru. De aceea, luând în considerare evenimentele recente în România, mă simt obligat să vă informez că democraţia şi respectul pentru statul de drept sunt serios în pericol, de către actualele partide din guvernul ţării noastre, şi cerem ajutorul Comisiei Europene în gestionarea abuzurilor comise de partidele de guvernare”, a precizat Ciolacu în scrisoare.

De asemenea, liderul PSD a mai precizat că social-democraţii rămân la dispoziţia Comisiei Europene pentru a identifica soluţiile adecvate pentru a evita ca România “să alunece pe o cale nedemocratică”.

“În ciuda eforturilor noastre de a identifica o înţelegere pentru că România să se dezvolte şi să-şi întărească democraţia, statul de drept şi participarea cetăţenilor, actualele partide de la guvernare sunt obsedate de putere şi pregătite să facă totul pentru a o obţine. [...] Comisia ar trebui să continue să fie garantul valorilor europene, democraţiei şi statului de drept în România şi ne bazăm pe imparţialitatea şi sprijinul vostru în adresarea acestor subiecte”, se arată în textul scrisorii.

Scrisoarea este trimisă în contextul în care, joi, preşedintele Camerei Deputaţilor, Ludovic Orban, a declarat că numirea noului Avocatul al Poporului se amână până când Curtea Constituţională a României va lua o decizie cu privire la contestaţia de revocare a Renatei Weber din această funcţie.

Reamintim că, miercuri, comisiile juridice ale Senatului şi Camerei Deputaţilor, întrunite în şedinţă comună, l-au audiat pe Fabian Gyula, unic candidat pentru postul lăsat liber - împotriva voinţei ei - de Renate Weber. Şedinţa a fost una tensionată, cu multe acuzaţii din partea PSD şi AUR, care au cerut amânarea audierii pe motiv că la CCR există o sesizare pe tema revocării Renatei Weber şi că trebuie aşteptată soluţionarea acesteia.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne