Ciolacu, despre cazul turistei ucise de urs în Bucegi: Nu va fi dat liber la împuşcat urşii pe teritoriul României

Marcel Ciolacu (Captură video)
Andrei Popescu
10.07.2024

Premierul Marcel Ciolacu a răspuns, miercuri, într-o conferinţă de presă, la apelul fostului ministru al Mediului Tanczos Barna ca PSD-PNL să ia măsuri urgente în vederea gestionării populaţiei de urşi bruni, după ce o tânără a fost omorâtă de un urs pe unul dintre cele mai cunoscute trasee din munţii Bucegi.

Mai exact, Ciolacu a transmis că vor avea loc discuţii cu ministrul Mediului pentru a se vedea cum pot fi abordate zonele cu risc foarte mare, cu o aglomeraţie de urşi, respingând faptul că se va “da liber” la împuşcat urşi pe teritoriul ţării.

“Nu neapărat împuşcaţi. Să facă o selecţie acolo unde este o zonă de pericol, unde sunt alarmaţi, prin pădurari, prin primari, prin localnici. Am vorbit şi cu dl ministru al Mediului şi cu cei mai implicaţi şi ştiutori în domeniu. Este o aglomeraţie în anumite zone. Nu mai au mâncare suficientă şi de aia coboară.

Am vorbit şi cu dl Simonis, preşedintele Camerei, pentru că o astfel de modificare nu se poate face decât prin Parlament. Şi, după discuţiile cu ministrul Mediului, pornim o iniţiativă şi, asta este, vom cere o sesiune extraordinară ca să trecem prin Parlament. Este evident că viaţa omului primează. Dar, repet, nu va fi dat liber la împuşcat urşii pe teritoriul României, fiecare cum dorim şi când dorim. Vor fi abordate zonele cu risc foarte mare”, a precizat Ciolacu.

Reamintim că fostul ministru al Mediului Tanczos Barna a lansat, marţi seara, un apel către coaliţia de guvernare PSD-PNL pentru a lua măsuri urgente în vederea gestionării populaţiei de urşi bruni, după ce o tânără a fost omorâtă de un urs pe unul dintre cele mai cunoscute trasee din munţii Bucegi.

“Dacă votul oamenilor este foarte important pentru coaliţia de guvernare, atunci şi viaţa acestora trebuie să primeze. Astăzi, o tânără, iubitoare de munţi, şi-a pierdut viaţa într-un atac de urs, din cauza lipsei de măsuri şi asumării unor acţiuni concrete de prevenţie din partea autorităţilor. Câţi trebuie să mai moară până vor avea curaj decidenţii politici să ia măsuri prin care să protejăm viaţa cetăţenilor faţă de pericolul real reprezentat de suprapopularea urşilor?”, a scris Barna pe pagina sa de Facebook.

Tânăra a fost atacată de urs în apropierea cabanei Caraiman. Prietenul care o însoţea a sunat la 112 unde a transmis că ursul a târât fata din potecă.

“O echipă de intervenţie a Salvamont Prahova s-a deplasat în zonă şi, în urmă cu puţin timp, a coborât în rapel pe firul văii, unde au găsit victima, din păcate, decedată. Operaţiunea de recuperare este extrem de dificilă, din cauza terenului accidentat şi a prezenţei în continuare a ursului, care se afla la aproximativ 10-15 metri de salvatorii montani. Turistul care a văzut întregul eveniment şi a sunat la 112 a fost preluat de către jandarmii montani şi coborât în Buşteni”, a transmis Salvamont Prahova.

Inspectoratul Judeţean de Jandarmi (IJJ) Prahova a anunţat că ursul a fost în cele din urmă împuşcat din cauză că prezenta pericol pentru salvatorii prezenţi la faţa locului, întrucât a încercat în repetate rânduri să îi atace.

Trupul tinerei a fost ulterior recuperat de salvatori iar în cauză a fost deschis un dosar penal pentru ucidere din culpă.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor