Ciocniri armate la graniţa dintre Azerbaidjan şi Armenia

(photos.com)

Ministerul Apărării din Azerbaidjan a avertizat, joi, că forţele sale ar putea efectua o lovitură de precizie asupra centralei nucleare Metzamur din vestul Armeniei, dacă Erevan-ul va lovi instalaţiile strategice ale Azerbaidjanului.

Evoluţia are loc pe fondul reluării luptelor de-a lungul frontierei contestate dintre cele două republici la începutul acestei săptămâni, potrivit AP.

Marţi, grupuri armate ale celor două părţi s-au ciocnit folosind artilerie grea şi drone, rezultând cel puţin 16 victime de ambele părţi, inclusiv un general azer. Violenţele au fost cele mai însemnare din ultimii ani.

Derapajele la graniţa volatilă dintre cele două naţiuni din Caucazul de Sud au început duminică. Azerbaidjanul a declarat că a pierdut 11 militari şi un civil în trei zile de luptă, iar Armenia a confirmat că a pierdut patru militari marţi.

Ca răspuns la ameninţările armenilor cu atacuri asupra rezervorului de apă Mingchevir din nordul Azerbaidjanului, purtătorul de cuvânt al Ministerului Apărării din Azerbaidjan, colonelul Waqif Dargankhali, a ameninţat:

„Partea armeană nu ar trebui să uite că cele mai recente sisteme de rachete disponibile armatei noastre sunt capabile să lovească staţia de energie atomică Metzamur cu o mare precizie, lucru care ar fi o mare tragedie pentru Armenia.”

Moscova şi Teheranul au confirmat că vor face tot posibilul pentru a reduce tensiunea dintre Baku şi Erevan, în timp ce Turcia s-a aliniat Azerbaidjanului, promiţând să facă Armenia „să plătească un preţ” pentru confruntarea cu Azerbaidjan.

Între timp, secretarul de presă al Ministerului Apărării din Armenia, Shusha Stepanian, a anunţat joi reluarea confruntărilor la graniţa dintre Armenia şi Azerbaidjan.

Stepanian a scris pe pagina sa de Facebook: „La 03.40 noaptea, forţele armate de pe linia frontului au observat mişcări ale forţelor inamice. Forţele noastre au preluat imediat iniţiativa apărând graniţa şi au putut să prevină o tentativă de infiltrare ostilă. După o luptă aprigă, inamicul a fost nevoit să se retragă, după ce a suferit pierderi. "

Potrivit Ministerului Apărării din Armenia, unităţile azere au început atacul cu bombardarea satelor Ijbar şi Movsis la 12:20 a.m. folosind artilerie (D-30).