China comunistă. Poliţia verifică telefoanele chinezilor şi îi obligă să şteargă orice imagini de la proteste [Video]

Studenţi protestând într-un campus din Hong Kong, 28 noiembrie 2022
Studenţi protestând într-un campus din Hong Kong, 28 noiembrie 2022 (Twitter - captură ecran)

Poliţia din Beijing a început să verifice telefoanele oamenilor în căutarea aplicaţiilor de socializare pe fondul protestelor în masă, se arată într-un raport.

Demersul abuziv vine în contextul în care protestele în masă împotriva politicii chineze de "zero-COVID" s-au extins la Hong Kong, după ce manifestanţii de pe continent au început să ceară demisia preşedintelui Xi Jinping.

Aproximativ 50 de studenţi de la Universitatea chineză din Hong Kong au fost fotografiaţi scandând "Nu vrem teste PCR, ci libertate!" şi "Opuneţi-vă dictaturii, nu fiţi sclavi!", în timp ce ţineau în mână foi de hârtie albă, devenite un simbol al protestului împotriva cenzurii, potrivit Axios.

Foile albe de hârtie au fost văzute anterior în timpul protestelor din Hong Kong din 2020 şi la începutul acestui an, în timpul demonstraţiilor împotriva invaziei ruse în Ucraina.

Protestele împotriva lockdownului s-au răspândit în mai multe oraşe în timpul weekendului, inclusiv la Beijing, Shanghai şi Wuhan - care au fost în mare parte atenuate luni, după ce poliţia a intervenit în forţă.

Între timp, se pare că Poliţia din Beijing, Shanghai şi Hangzhou a verificat aleatoriu telefoanele unor cetăţeni pe stradă pentru a căuta aplicaţii de socializare neaprobate. În cazul în care au găsit Twitter sau Telegram, informaţiile personale ar fi fost scoase şi persoana respectivă ar fi primit un avertisment. Orice rezistenţă ar fi urmată de un raport, potrivit corespondentului DW News William Yang.

Luni, un reporter BBC care a fost arestat în weekend, în timp ce acoperea protestele, a relatat că poliţia verifica telefoanele oamenilor în căutare de fotografii şi îi forţa pe oameni să le şteargă (sau să le fie şterse).

Ca răspuns la proteste, Ministerul de Externe al Chinei afirmă că ţara a făcut "ajustări" la protocoalele COVID "pe baza realităţilor de pe teren". Acest lucru urmează unei declaraţii de la Beijing de la începutul lunii, în care Partidul Comunist Chinez (PCC) a menţionat că nu se va face nicio abatere de la politica sa "zero Covid", dar că o va face mai puţin perturbatoare.

"Vom proteja viaţa şi sănătatea oamenilor în cea mai mare măsură posibilă şi vom reduce la minimum impactul epidemiei asupra dezvoltării economice şi sociale. Dar recentele vârfuri ale cazurilor de Covid au determinat oraşele să înăsprească protocoalele", au declarat oficialii Partidului Comunist Chinez.

Luni, purtătorul de cuvânt al Ministerului chinez de Externe, Zhao Lijian, a declarat că ţara "implementează în mod activ cea de-a 9-a versiune a protocoalelor privind pandemia".

Vă invităm să urmăriţi materialul video.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe