China a încercat să construiască o reţea de spionaj în interiorul Bancii centrale a SUA şi a ameninţat că îi va răpi un economist

(Captură ecran)

China a încercat să plaseze "o reţea de informatori în interiorul sistemului Rezervei Federale [Fed - n.r.]" pe parcursul unui deceniu, se arata intr-un articol publicat de Wall Street Journal.

Timp de 10 ani, angajaţilor Fed li s-au oferit contracte cu programe chinezeşti de recrutare de talente, care includeau adesea plăţi în numerar, în schimbul furnizării de informaţii despre economia americană şi despre modificările ratelor dobânzii, relevă o investigaţie efectuată de membri republicani ai personalului Comisiei pentru Securitate Internă şi Afaceri Guvernamentale din Senat.

China comunistă chiar a ameninţat cu întemniţarea unui economist al Fed aflat într-o călătorie la Shanghai, ca parte a eforturilor lor. Economistul a fost reţinut în 2019, se arată în raport. WSJ notează că nu este clar dacă au fost compromise "informaţii sensibile", deşi nu se stie exact cât de "sensibile" sunt informaţiile Fed.

Investigaţia a numit-o "un efort susţinut al Chinei, timp de peste un deceniu, pentru a obţine influenţă asupra Rezervei Federale şi un eşec al Rezervei Federale de a combate eficient această ameninţare".

Preşedintele Fed, Jerome Powell, s-a pronunţat împotriva concluziilor raportului: "Pentru că înţelegem că unii actori urmăresc să exploateze orice vulnerabilitate, procesele, controalele şi tehnologia noastră sunt solide şi actualizate în mod regulat. Respingem cu respect orice sugestie contrară".

"Luăm în serios orice încălcare a acestor politici robuste de securitate a informaţiilor", a continuat el, potrivit raportului.

O fostă investigaţie a Fed a identificat 13 persoane de interes începând din 2015. Ancheta Congresului s-a bazat "în mare măsură" pe constatările Fed pentru raportul lor. S-a constatat că un economist din sistemul Fed, care a fost concediat pentru încălcarea regulilor, era un apropiat al unui fost angajat care ar fi încercat să recruteze membri pentru reţeaua de spionaj.

Acel fost angajat "şi-a exprimat dorinţa de a menţine o relaţie de schimb de informaţii din interior" şi avea legături cu programe de recrutare de talente susţinute de guvernul chinez.

Un alt individ a dat o dată "coduri de modelare economică unei universităţi chineze ce avea legături cu Banca Populară Chineză", se arată în raport. Un alt angajat "a încercat să transfere volume mari de date de la Fed către un site extern în cel puţin două ocazii", scrie Jurnalul.

Într-o scrisoare adresată senatorului Rob Portman din Ohio, republicanul Jerome Powell a scris că ar fi preocupat de "orice acuzaţie justificată de nereguli, indiferent de sursă", înainte de a adăuga: "În schimb, suntem profund tulburaţi de ceea ce considerăm a fi insinuările nedrepte, nefondate şi neverificate ale raportului cu privire la anumiţi membri ai personalului".

Portman a replicat că speră ca investigaţia "să trezească Fed în ceea ce priveşte ameninţarea extrem de mare pe care o reprezintă China la adresa politicii monetare americane".

"Riscul este clar", a scris el.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe