Cercetătorii găsesc miracole în postul yogin

Miracol uman: Prahlad Jani sta pe un pat la spitalul Sterling in Ahmedabad, 22 Noiembrie 2003. Examinarile stiintifice au aratat ca exercitiile de yoga i-au transformat corpul.
Miracol uman: Prahlad Jani sta pe un pat la spitalul Sterling in Ahmedabad, 22 Noiembrie 2003. Examinarile stiintifice au aratat ca exercitiile de yoga i-au transformat corpul. (STR / AFP / Getty Images)

Yoginul indian în vârstă de 82 de ani, Prahlad Jani, care pretinde ca şi-a petrecut peste 70 de ani fără hrană sau apă, a fost supus la examinări de către oamenii de ştiinţă, care au constatat că biologia lui este într-adevăr extraordinară.

Jani a spus că a plecat de acasă când avea 7 ani, pentru a trăi ca un călugăr rătăcitor, şi a fost binecuvântat de o zeitate un an mai târziu. El susţine că există o gaură în bolta sa palatină, prin care capul său picură nectar, oferindu-i hrană şi permiţându-i să trăiască fără hrană sau apă.

"Dacă ceea ce el susţine va fi verificat, acesta va fi un progres în domeniul ştiinţei medicale", a declarat dr. G. Ilavazhagan de la Institutul de Fiziologie şi Ştiinţe Aliate al Apărării, din India. "Acest lucru poate ajuta la elaborarea strategiilor de supravieţuire fără alimente şi apă, atunci când acestea nu sunt disponibile, de exemplu, în calamităţi naturale oamenii se confruntă cu această situaţie. În mod similar, soldaţii noştri se pot confrunta, de asemenea, cu această situaţie atunci când aceştia rămân în deşert sau în pădure, ori în zonele de mare altitudine."

Jani a fost ţinut sub supraveghere timp de 10 zile în Spitalul Sterling din Ahmedabad, India in anul 2003. El nu a făcut baie şi i s-au dat doar 100 de mililitri (aproximativ 3 uncii) de apă în fiecare zi ca apă de gură, care, după utilizare, a fost colectată şi măsurată pentru a exista siguranţa că el nu a băut nimic din ea.

Doctorii nu au descoperit nicio deteriorare a sănătăţii sale, deşi a pierdut uşor în greutate. S-a constatat că s-a format urină în vezica sa urinară, dar ulterior a fost resorbită.

Jani a revenit ulterior la Spitalul Sterling pentru investigaţii suplimentare, efectuate de către o echipă de 35 de oameni de ştiinţă din Organizaţia de Cercetare şi Dezvoltare a Apărării Indiei. Două camere video i-au monitorizat camera permanent, în timp ce o alta îl urma atunci când el ieşea din cameră.

Experimentul dură 15-20 de zile şi in cadrul lui au fost luate imagini scanate prin rezonanţă magnetică (IRM) şi teste de sânge, precum şi alte măsurători ale creierului lui Jani şi a activităţii inimii sale.

Dupa 6 zile de la inceperea testelor, medicii nu au găsit niciun efect advers în corpul yoginului datorat foamei sau deshidratării. S-a constatat că exerciţiile de yoga au făcut ca organismul lui Jani să treacă printr-o transformare biologică, iar creierul său era într-o stare echivalentă cu cea a unui tânăr de 25 de ani.

Dr. Sudhir Shah, un neurofizician implicat în studiu, a numit acesta "un miracol în ştiinţă".

"O persoană poate trăi fără hrană şi apă timp de trei, patru, şapte, până la 12 de zile, iar noi am studiat în trecut în timpul postului, oameni care au postit timp de 16 sau 30 de zile, dar au băut apă după opt zile şi, desigur, ei urinau, dar acest caz este un fenomen unic", a spus el.

Fără apă, majoritatea oamenilor nu pot supravieţui mai mult de patru zile, şi chiar şi cu apă, majoritatea oamenilor nu pot supravieţui fără mâncare timp de 50 de zile. Cea mai lungă grevă a foamei a fost cea ţinută în Irlanda de Primarul Lord din Cork, Terence MacSwiney, în timpul Războiului de Independenţă irlandez. El a intrat în greva foamei în timp ce era deţinut de britanici şi a murit după 74 zile.