Cea mai mare navă de război din lume ancorează în portul Oslo, stârnind furia Kremlinului [Video]

Cea mai mare navă de război din lume, portavionul USS Gerald R. Ford
Cea mai mare navă de război din lume, portavionul USS Gerald R. Ford (Youtube - captură ecran)

Cea mai mare navă de război din lume, portavionul USS Gerald R. Ford, a ajuns miercuri la Oslo, pentru o escală care a avut darul de a înfuria Rusia vecină şi pe care autorităţile de la Kremlin au etichetat-o drept o demonstraţie de forţă "ilogică şi dăunătoare", transmite Yahoo News, citând AFP.

Cu o lungime de 337 de metri, nava cu propulsie nucleară a intrat sub escortă în fiordul Oslo, unde va rămâne câteva zile înainte de a se îndrepta spre Arctica pentru exerciţii militare, transmite presa norvegiană.

"Norvegia este un partener strategic în eforturile continue de menţinere a unei regiuni arctice şi nord-atlantice sigure şi stabile, în beneficiul ordinii globale", a declarat Erik J. Eslich, comandantul US Carrier Strike Group 12, într-un comunicat.

Armata norvegiană a precizat, într-un comunicat, că "vizita şi prezenţa portavionului oferă [...] o oportunitate unică de a ne dezvolta cooperarea şi de a lucra îndeaproape cu cel mai important aliat al nostru, Statele Unite".

Ministrul norvegian al Apărării, Bjorn Arild Gram, a declarat că "aceasta este expresia concretă a relaţiei noastre strânse cu Statele Unite şi demonstrează voinţa de apărare colectivă şi de descurajare".

Vizita foarte mediatizată, care are loc pe fondul tensiunilor sporite dintre Occident şi Rusia din cauza războiului din Ucraina, a fost denunţată de ambasada rusă.

"Nu există probleme în Nord care să necesite o soluţie militară şi nici probleme care să necesite o intervenţie externă. Având în vedere că Oslo admite că Rusia nu reprezintă o ameninţare militară directă pentru Norvegia, astfel de demonstraţii de forţă par ilogice şi dăunătoare", a declarat pentru AFP, prin e-mail, purtătorul de cuvânt al ambasadei ruse, Timur Cekanov.

Norvegia, membră NATO, are frontieră terestră cu Rusia, precum şi o frontieră maritimă în Marea Barents.

Se aşteaptă ca nava USS Gerald R. Ford, care poate transporta până la 90 de avioane şi elicoptere, să rămână ancorată în capitala norvegiană timp de câteva zile. În jurul navei a fost pusă în aplicare o interdicţie vastă a spaţiului aerian şi maritim.

Potrivit cotidianului online Barents Observer, nava se va îndrepta spre Arctica peste câteva zile, înainte de începerea, la 29 mai, a exerciţiului Arctic Challenge, care reuneşte 150 de aeronave din 14 ţări occidentale.

Vă invităm să urmăriţi materialul video.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe