CE dă undă verde achiziţionării Austrian Airlines de către Lufthansa

CE dă undă verde achiziţionării Austrian Airlines de către Lufthansa. (MARCUS BRANDT / AFP / Getty Images)
Epoch Times România
29.08.2009

Comisia Europeană (CE) a aprobat, vineri, propunerea de achiziţionare a companiei Austrian Airlines (AUA) de către Lufthansa AG.

Decizia este condiţionată de punerea în practică a mai multor măsuri de către Lufthansa pentru a înlătura temerile executivului comunitar legate de condiţiile concurenţiale pe piaţa transporturilor aeriene.Lufthansa va achiziţiona iniţial 41,56 la sută din pachetul de acţiuni al AUA. Ulterior, compania germană va cumpăra şi restul de acţiuni.

Ancheta detaliată, lansată de Comisie la 1 iulie 2009, arăta că tranzacţia în varianta sa de notificare iniţială ar putea duce la o afectarea cadrului concurenţial pe o serie de rute aeriene.

Investigaţia a permis CE să reducă numărul rutelor aeriene pe care tranzacţia ar fi putut duce la preţuri mai mari şi la scăderea posibilităţilor de alegere ale consumatorilor europene, la rutele Viena - Frankfurt, Viena - Munchen, Viena - Stuttgart, Viena - Koln şi Viena - Bruxelles.

Ulterior, compania germană Lufthansa a prezentat angajamente ferme care au dus la eliminarea tuturor posibilelor temeri privind afectarea condiţiilor de concurenţă pe cele cinci rute menţionate.

"Acest caz arată că în sectorul aerian consolidarea este posibilă cu adoptarea unor remedii adecvate pentru a proteja interesele consumatorilor", a declarat comisarul european pentru concurenţă, Neelie Kroes.

Lufthansa este cel mai mare transportator aerian german, având centre de operare aeroporturile din Frankfurt şi Munchen. Lufthansa deţine controlul şi asupra companiilor Swiss, Air Dolomiti, Eurowings şi Germanwings. Recent,

Compania germană a achiziţionat British Midland şi Brussels Airlines, în timp ce Austrian Airlines, cea mai mare companie austriacă de transport aerian, deţine şi societăţile Lauda Air şi Tyrolean Airways.

Atât Lufthansa, cât şi Austrian Airlines sunt membre ale Star Alliance.

Tot vineri, executivul comunitar a aprobat restructurarea Austrian Airlines. Comisia a închis procedura de investigaţie oficială asupra privatizării şi restructurării AUA, ajungând la concluzia că restructurarea AUA în urma preluării sale de către Lufthansa este compatibilă cu normele comunitare.

CE a ajuns la concluzia că preţul ce va fi plătit de către Lufthansa pentru achiziţionarea AUA implică ajutoare de stat, dar aceste ajutoare sunt în perfectă conformitate cu cadrul normativ comunitar privind ajutorarea şi restructurarea firmelor aflate în dificultate.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor