Cazul magistratului iranian căzut de la etaj. Ambasadorul Iranului convocat la MAE

Gholem Reza Mansouri
Gholem Reza Mansouri (Screenshot)

Ambasadorul Republicii Islamice Iran la Bucureşti, Morteza Aboutalebi, a fost convocat luni, la sediul MAE pentru a discuta despre cazul cetăţeanului iranian Gholam Reza Mansouri, decedat în Bucureşti, la 19 iunie 2020, transmite Ministerul de Externe.

"Cu acest prilej, MAE a transmis şefului misiunii diplomatice iraniene la Bucureşti că speţa cetăţeanului iranian face obiectul unei anchete în desfăşurare, urmând ca rezultatul acesteia să fie comunicat părţii iraniene pe canale oficiale, imediat după finalizare. În acest context, MAE român a exprimat surprinderea faţă de comunicatul de presă emis de MAE iranian la 21 iunie a.c., precum şi faţă de declaraţiile unor oficiali de la Teheran cu privire la elemente care fac obiectul anchetei în curs menţionate.

Totodată, MAE a evidenţiat deschiderea constantă a autorităţilor române de a răspunde solicitărilor autorităţilor iraniene cu privire la cazul cetăţeanului iranian amintit anterior." transmite MAE.

Reamintim că un important cleric şi magistrat iranian pe nume Gholem Reza Mansour, care aştepta o decizie a justiţiei române privind posibila sa extrădare în Iran ar fi căzut de la etaj dintr-un hotel situat în centrul Capitalei, autorităţile comunicând că acesta a decedat.

Potrivit postului Europa Liberă, Mansouri fugise din Iran în Germania, unde militanţi pentru drepturile omului şi Reporterii Fără Frontiere au depus plângeri împotriva sa, acuzându-l de violarea gravă a drepturilor omului. Ca judecător în funcţie în Iran, Mansouri a trimis după gratii jurnalişti independenţi, critici la adresa puterii, pe baza unor dovezi contrafăcute. Ziariştii închişi au fost supuşi torturii.

În România, Mansouri a fost arestat de poliţie şi dus în faţa judecătorilor pe 12 iunie. Potrivit surselor Europa Liberă, el a fost reţinut în baza mandatului de urmărire prin Interpol, care s-a activat odată ce a pătruns pe teritoriul ţării. Detalii aici

Ulterior, procurorul general al Iranului, Mohammad Jafar Montazeri, i-a trimis o scrisoare procurorului general al României, Gabriela Scutea, cerându-i acesteia să ancheteze în mod serios şi cuprinzător cazul morţii lui Gholamreza Mansouri