Cauţiune de 29,5 milioane de euro pentru fostul ministru socialist Magdalena Álvarez (revista presei spaniole)

Fostul ministru socialist al dezvoltării Magdalena Alvarez.
Fostul ministru socialist al dezvoltării Magdalena Alvarez. (CYRIL FOLLIOT / AFP / Getty Images)

Judecătorul Mercedes Alaya, care cercetează o reţea de deturnare de fonduri publice din indemnizaţiile destinate şomerilor în Andaluzia, a stabilit o cauţiune de 29,5 milioane de euro pentru fostul ministru socialist Magdalena Álvarez, care fusese consilier local în perioada presupuselor delicte, acum cercetate, constată joi presa spaniolă.

Judecătoarea îi impune fostei consiliere Álvarez o cauţiune de milioane de euro, întrucât califică drept certă probabilitatea ca aceasta să fie declarată vinovată de către tribunal, scrie cotidianul El Pais. Acesta anunţă de asemenea că Italia aprobă o lege electorală menită să elimine instabilitatea politică şi să consacre bipartidismul. În plus, acelaşi cotidian spaniol consemnează de asemenea că SUA îşi oferă sprijinul pentru noul regim de la Kiev, iar preşedintele Obama susţine că 'dacă Rusia nu dă înapoi, comunitatea internaţională va trebui să reacţioneze'.

Cotidianul El Mundo titrează joi că Alaya 'bagă în corzi' pe fostul ministrul Magdalena Alvarez. Aceasta consideră că milioanele de euro stabilite drept cauţiune sunt ieşite din comun şi îşi declară nevinovăţia absolută, avertizând totodată asupra faptului că însăşi inculparea sa a fost contestată. De cealaltă parte, judecătoarea susţine că fostul ministru a fost una dintre persoanele care ar fi pus la cale frauda masivă, precizează cotidianul spaniol citat.

Alaya solicită o cauţiune de 29,5 milioane de euro Magdalenei Alvarez pentru că ar fi plănuit falsele indemnizaţii de concediere, arată la rândul său şi cotidianul La Razon, cu referire tot la faptul că judecătoarea apreciază o 'probabilitate certă' de condamnare a fostei ministre. În plus, acelaşi cotidian spaniol scrie despre o aniversare cu rugăciune: se împlineşte un an de la alegerea lui Francisc, Suveranul Pontif care a schimbat percepţia bisericii în rândul creştinilor şi ne-creştinilor deopotrivă.

În vizită la cotidianul spaniol ABC, premierul spaniol Mariano Rajoy a lăudat 'angajamentul de neclintit' al ziarului faţă de Spania, arată prima pagină a acestuia. Şi aici, şeful executivului de la Madrid a precizat faptul că 'a trecut cea a fost mai greu din criză, însă a mai rămas crearea intensă de noi locuri de muncă'.

Comunităţile autonome spaniole vor rămâne fără impozite proprii, constată cotidianul La Vanguardia. Potrivit acestuia, Ministerul spaniol al Finanţelor va elimina competenţa regiunilor Spaniei de a crea taxe şi impozite pentru 'a evita obstacolele pentru unitatea pieţei', după cum a arătat ministrul spaniol al finanţelor, Cristobal Montoro.

Cotidianul catalan El Periodico scrie joi despre noul 'raport Margallo' împotriva secesiunii: independenţa ar reduce PIB-ul Cataloniei cu 20%. Ministerul de externe a elaborat un calcul de impact economic în cazul separării de Spania, iar acesta prevede scăderea bruscă a exporturilor şi investiţiilor străine.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe