Bulgaria: Partid omolog al AUR, desemnat să formeze noul guvern

Premierul bulgar Boiko Borisov.
Premierul bulgar Boiko Borisov. (GEORGES GOBET / AFP / Getty Images)

Premierul bulgar în exerciţiu Boiko Borisov a recunoscut, miercuri, că nu va avea sprijin parlamentar pentru a forma viitorul guvern, deşi a câştigat alegerile legislative desfăşurate duminică, astfel că i-a cerut lui Slavi Trifonov, liderul unui nou partid populist, omolog al AUR din România, să formeze o majoritate, fără a exclude posibile alegeri anticipate, relatează agenţiile EFE şi BTA.

Patru din cele cinci partide intrate în parlament au exclus orice colaborare cu GERB, partidul său conservator. GERB (Cetăţenii pentru Dezvoltarea Europeană a Bulgariei) a obţinut 26% din voturi.

”Atunci îi va veni rândul lui Slavi” să-şi asume ”sarcina complexă şi dificilă” de a forma guvernul, a declarat, miercuri, Borisov la începutul unei şedinţe de guvern. De asemenea, Borisov s-a declarat dispus să sprijine nominalizarea acestuia pentru postul de premier, dar nu a exclus nici alegerile anticipate.

Slavi Trifonov, un popular cântăreţ şi moderator de talk-showuri TV, conduce formaţiunea anti-sistem ”Există un Astfel de Popor” (ITN), apărută în siajul protestelor antiguvernamentale din vara anului trecut, apărute inclusiv pe fondul pandemiei virusului Wuhan.

ITN a obţinut la alegerile de duminică 18% dintre voturi, clasându-se astfel pe locul doi după GERB şi lăsându-i în urmă pe socialişti, ajunşi pe locul trei.

Trifonov şi-a construit campania pe mesaje populiste anticorupţie prin care a asociat fenomenul corupţiei cu Partidul Socialist şi cu GERB, formaţiunile care au dominat scena politică bulgară în ultimul deceniu, precizează Agerpres.

Partidul Socialist s-a arătat totuşi dispus să-l susţină pe Trifonov, care însă a exclus până în prezent orice alianţă atât cu socialiştii cât şi cu conservatorii lui Borisov.

Alte trei partide au şanse să ajungă în Parlament, respectiv Mişcarea pentru Drepturi şi Libertăţi, formaţiune a minorităţii turce, şi alte două partide antisistem apărute tot în urma manifestaţiilor de anul trecut, partidul liberal-conservator Bulgaria Democratică şi formaţiunea de stânga denumită ”Ridicaţi-vă! Jos Mafia!”.