"Build Back Better" prinde contur. Ţările G7 acceptă impozit minim pe profit de 15%

Bancnote americane de 100 de dolari.
Bancnote americane de 100 de dolari. (Mark Wilson/Getty Images)

Grupul de ţări membre în G7 a ajuns la un acord major, sâmbătă, de a pune capăt evazionismului fiscal al marilor companii.

Miniştrii de finanţe din SUA, Marea Britanie, Franţa, Germania, Canada, Italia şi Japonia s-au întâlnit sâmbătă la Londra şi au convenit o cotă minimă globală de impozitare a societăţilor - de 15% - şi, de asemenea, au introdus mecanisme în cadrul acordului pentru a se asigura că firmele multinaţionale care îşi desfăşoară activitatea în alte ţări îşi plătesc partea echitabilă din impozite.

Departamentul Trezoreriei SUA a declarat că miniştrii de finanţe din G7 şi secretarul Trezoreriei SUA, Janet Yellen, au publicat o declaraţie despre acordul privitor la construirea unei redresări economice globale mai solide, durabile, echilibrate şi incluzive.

Yellen a apelat şi la Twitter, care a spus: „Miniştrii de finanţe ai G7 şi-au luat astăzi un angajament semnificativ, fără precedent, care oferă un impuls extraordinar către realizarea unui impozit minim global robust, la o rată de cel puţin 15%”.

Ea a afirmat că „impozitul minim global va pune capăt cursei de a reduce la zero impozitele întreprinderilor şi va asigura echitate pentru clasa de mijloc şi pentru oamenii muncii din SUA şi din întreaga lume”.

„Impozitul minim global ar ajuta, de asemenea, economia globală să prospere, prin egalizarea condiţiilor de competiţie pentru companii şi prin încurajarea ţărilor să concureze pe baze pozitive, cum ar fi educarea şi instruirea forţelor noastre de muncă şi investiţiile în cercetare, dezvoltare şi infrastructură”.

Impozitul minim global ar putea limita în mod serios capacitatea corporaţiilor (în special a giganţilor hi-tech americani) de a economisi bani mutându-se în jurisdicţii cu taxe reduse.

Iniţiativa a fost generată de planurile lui Joe Biden de a propune cele mai semnificative majorări de impozite din ultimele decenii - pentru a finanţa pachete enorme de ajutorare a economiei, lansate conform sloganului globalist „Construieşte înapoi mai bine” (Build Back Better).

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Economie