"Bubuială" PNL-USR la TV. Pesediştii râd: Vă daţi seama ce coaliţie pe partea dreaptă se prefigurează în România?

Rareş Bogdan şi Nicolae Ciucă (Epoch Times Romania)
Andrei Pricopie
10.09.2024

Se apropie alegerile şi pare că e un scandal general între toate partidele. Într-o emisiune B1 TV moderată de jurnalistul Radu Buzăianu, reprezentanţii PNL, PSD şi USR din platou şi-au aruncat rând pe rând cuvinte grele, asta deşi două dintre aceste partide conduc bine mersi împreună România de ani de zile.

Jurnalist: Dar ştiţi care e problema, domnule Gîdei, treaba e în felul următor: i-am mai auzit zicând tot felul de lucruri, de exemplu, pe cei de la PNL i-am auzit zicând: „Băi, votaţi-ne ca să scăpăm de PSD”, după care i-au adus la guvernare, nu e ca şi când vă scăldaţi într-o mare de credibilitate...

Daniel Buda (PNL): Pot să le comunic oamenilor în campania electorală că forţele de dreapta pot să vă garanteze că, mai departe, mediul economic şi de afaceri nu o să aibă parte de creştere de taxe, nu o să se atingă nimic de cota unică de impozitare. Şi, domnule Gîdei, suntem la curent cu discuţiile nesfârşite din coaliţie, unde domnul Ciolacu dorea să elimine cota unică de impozitare şi aşa mai departe. De aceea, oamenii trebuie să ştie că PNL este partidul care vine în sprijinul oamenilor din mediul economic şi de afaceri şi că, mai departe, ne dorim stabilitate din acest punct de vedere şi predictibilitate, să putem să producem bunăstare.

Laurenţiu Gîdei (PSD): Cu PSD-ul sau nu?

Daniel Buda: Asta ne vor spune cetăţenii la 1 decembrie.

Jurnalist: Ce să spună? Am înţeles. Domnule Buda, ca să spună cetăţenii, trebuie să vă luaţi angajamentul că fără PSD şi atunci ei vă vor vota în ideea asta. Dacă vă votează pe dumneavoastră, după aia...

Daniel Buda: Este foarte important, până la urmă, să ne maturizăm din punct de vedere politic... Ne interesează care sunt obiectivele economice, obiectivele de stabilitate la nivel macro pentru România.

Jurnalist: Să dăm cuvântul doamnei Spătaru. Situaţia USR-ului este una destul de delicată. De ce? Pentru ca să poată să intre la guvernare, îi trebuie totuşi un partid din acestea două: ori PSD, ori PNL. Adică e greu să credem că USR-ul va putea să facă un scor suficient şi atunci, până la urmă, cum veţi face cu acest PNL? Care-i planul?

Simona Spătaru (USR): Acest PNL, care tocmai nu se dezice de PSD, în opinia noastră, va fi sancţionat la vot. Dar cu câte voturi va veni de la români, cu acestea se va pune la o masă a negocierilor. Important este de arătat faptul că nu renunţă şi, până în ultima clipă, se ţin agăţaţi de putere şi rămân în influenţa PSD-ului. În fapt, este adevărat că n-ar mai putea să mintă electoratul de dreapta că s-au zbătut în vreun fel în ultimii trei ani de zile.

Cum spunea mai înainte domnul Buda, s-a apelat la un antreprenoriat. Poate un antreprenoriat direct legat de PNL, la resursele partidului şi la relaţii şi influenţă, dar antreprenoriatul pe care îl ştim cu toţii şi, uite, azi am făcut şi eu cumpărături şi vezi că antreprenoriatul este sufocat de taxe şi impozite, oamenii de asemenea, de birurile pe care ei le-au ridicat la muncă.

De exemplu, e o măsură de trei ani de zile în vigoare şi PNL-ul n-a fost în stare să o înlăture, obligaţia de a plăti mai multe taxe pe muncă, deşi munceşti part-time. Cum e posibil să le dai acestui guvern care nu se mai satură şi n-a reuşit să facă nimic acolo, la guvernare? Dar raportaţi-vă la ce aţi făcut în trei ani.

Daniel Buda: Mă raportez la ce am făcut împreună cu USR-ul. Aţi avut o problemă la guvernare şi nu aţi înţeles nimic din actul de guvernare şi nici după trei ani de zile se pare că nu aţi înţeles nimic din guvernare.

Simona Spătaru: Să plătiţi nota de plată, domnule Buda.

Daniel Buda: Încă o dată, noi am asigurat stabilitatea guvernamentală într-o perioadă complicată.

Simona Spătaru: Nu, dumneavoastră aţi asigurat stabilitatea puşculiţei celor din partid. Aţi fost laşi şi nu aţi stat să facem reforme împreună, să oferim comunităţii... Aţi vrut un partener cu care să puteţi să vă luaţi în continuare resursele, să evitaţi reformele şi să lăsaţi oamenii mai săraci – o coaliţie a sărăciei.

Laurenţiu Gîdei: Vă daţi seama ce coaliţie pe partea dreaptă se prefigurează în România?

Jurnalist: Domnule Gîdei, v-am văzut şi pe dvs. certându-vă cu PNL-ul mai devreme, adică nici în partea cealaltă nu e linişte şi pace.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor