BRD sprijină lansarea primei rachete româneşti către Lună

Sediul Central al BRD-Societe Generale in Bucuresti
Sediul Central al BRD-Societe Generale in Bucuresti (DANIEL MIHAILESCU / AFP / Getty Images)

BRD - Groupe Société Générale şi Asociaţia Română de Cosmonautică şi Aeronautică (ARCA) au semnat un parteneriat pe trei ani pentru susţinerea implementării tehnologiilor inovatoare şi promovarea proiectelor ARCA din domeniul cercetării astronautice, anunţă un ncomunicat al băncii.

În cadrul parteneriatului, BRD va sponsoriza ARCA cu suma de 300 000 euro, în vederea realizării proiectului de lansare în spaţiu a primei rachete româneşti care are capacitatea să aselenizeze şi să trimită imagini pe Pământ.

Prin acest nou parteneriat, BRD îşi reafirmă sprijinul pentru performanţele româneşti din domeniul ştiinţei, într-o perioadă în care cercetarea şi educaţia necesită resurse financiare importante.

Banca a sprijinit, prin proiectele sale de responsabilitate socială, numeroase programe în domeniul artei, sportului sau ştiinţei. Banca a lansat în acest an programul 'Căutam Oameni Mari', prin care sprijină oamenii cu potenţial care fac performanţă în diferite domenii.

'Multi dintre noi trăim cu impresia că a face performanţă în România în domeniul ştiintei este o misiune aproape imposibilă. După ce îi cunoşti pe tinerii de la ARCA realizezi că acest lucru nu este valabil. Inovaţia, curajul, performanţa sunt valori pe le-am identificat din plin la această echipă, pe care şi noi la BRD le preţuim, şi din acest motiv îi susţinem pe acei oameni care îşi doresc să facă lucruri mari. Acest proiect poate duce mai departe numele României în domeniul aeronauticii, continuând succesele lui Vuia, Coandă, Vlaicu, şi de aceea el merită susţinut de întreaga societate românească', a declarat Claudiu Cercel, director general adjunct al BRD,

La rândul său, Dumitru Popescu, Preşedinte ARCA, a spus: 'BRD este un partener cu viziune care apreciază inovaţia, creativitatea şi susţine dezvoltarea. Sunt exact elementele pe care şi ARCA le preţuieşte şi le susţine. Împreună putem crea lucruri fascinante de care românii să fie mândri în anii următori.'

În perioada următoare, ARCA va efectua la Constanţa ultimul test al rachetei Helen, prima rachetă spaţială românească, înaintea lansării spre Lună.

BRD-Groupe Société Générale este cea de-a doua bancă din România după totalul activelor. Banca are peste 2,6 milioane clienţi şi operează o reţea de 935 de unităţi. BRD are cea de-a doua capitalizare bursieră la BVB.

BRD face parte din Grupul Société Générale, unul dintre cele mai mari grupuri de servicii financiare din zona euro. Grupul are peste 160.000 de angajaţi în toată lumea, pe trei activităţi cheie - Retail banking şi servicii financiare, Global Investment Management & Services, Corporate & Investment Banking.

ARCA este o organizaţie neguvernamentală, lider naţional în domeniul cercetării aerospaţiale. ARCA a participat din anul 2003 la cea mai prestigioasă competiţie de astronautică, Ansari X Prize, fiind unul dintre competitorii importanţi. Anunţul înscrierii echipei româneşti a fost făcut la Congresul Mondial de Astronautică de la Houston. ARCA a testat cu succes primele subansamble de rachetă, reuşind în 2004 să fie a doua echipă din competiţie care a lansat o rachetă cu combustibil lichid.

În 2005, ARCA a iniţiat conceptul 'Stabilo', rachetă cu module sferice, care eficientizează conceptul de zbor. Începând din 2008, ARCA participa la competiţia Google Lunar X Prize , fiind singura echipă participantă la toate etapele X Prize.

ARCA a impresionat pe plan mondial prin capacitatea de a realiza proiecte importante cu fonduri reduse, precum: lansarea primei rachete ecologice din lume, echipată cu motor reutilizabil din materiale compozite, prin lansarea celui mai mare balon solar şi prin realizarea conceptului 'Stabilo', de sfere succesive, ceea ce conferă zborului o eficienţă maximă şi siguranţă sporită.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Societate, cultură