BOR îl taxează pe Teodosie pentru mesajele sale anti-vaccinare: Îndemnul său e total şi ferm dezavuat de Biserică

ÎPS Teodosie
ÎPS Teodosie (Facebook / arhiepiscopiatomisului.ro)

Patriarhia România, prin purtătorul de cuvânt Vasile Bănescu, a lansat un atac dur la adresa ÎPS Teodosie, arhiepiscopul Tomisului, după ce acesta le-a cerut credincioşilor să refuze vaccinurile anti-Covid pe motiv că acestea au “urmări negative”. Mai exact, Bănescu a afirmat că Biserica şi cultele religioase nu pot emite opinii în legătură cu o problemă strict medicală cum este vaccinarea şi i-a îndemnat pe români să asculte de sfaturile medicilor.

“Trebuie distins în mod clar între problema certificatului verde, care e una nuanţată, şi îndemnul unui cleric împotriva vaccinării. Ultimul e total şi ferm dezavuat de Biserică. Iraţionalul antivaccinism justificat religios rămâne o mare şi riscantă neînţelegere care îi poate transforma pe unii în martirii unei cauze false. Biserica şi cultele religioase nu pot emite opinii în legătură cu o problemă strict medicală cum este vaccinarea. Ele nu pot formula un discurs teologic nici pro, nici anti-vaccinare.

Fiecare persoană decide, desigur, liber în legătură cu propria imunizare prin vaccin, în mod ideal după ce se consultă cu un medic, urmând sfatul competent al acestuia. Esenţial este să luăm decizia cât mai bine informaţi din surse medicale, nu dezinformaţi din surse non-medicale. În plină pandemie, în contextul în care secţiile ATI ale spitalelor din întreaga ţară sunt total excedate de bolnavi care agonizează, datoria raţională a fiecăruia dintre noi este să asculte cu luare aminte exclusiv de sfaturile medicilor, cărora le datorăm preţuire şi recunoştinţă”, a precizat Bănescu, într-un comunicat remis G4Media.ro.

Remarcile lui Bănescu au venit în contextul în care, joi, ÎPS Teodosie a susţinut, în cadrul unei emisiuni la Radio Dobrogea, că oamenii “nu ar trebuie să accepte vaccinarea obligatorie” şi i-a îndemnat să se adreseze justiţiei în acest sens. În plus, prelatul a afirmat că vaccinul anti-Covid “nu este asumat de nimeni” şi “are urmări negative”.

“Eu cred şi trebuie să fac un apel la jurişti să se mobilizeze. Este o frământare foarte intensă a oamenilor care nu acceptă vaccinul şi au dreptul lor de a nu-l accepta, nu trebuie să fie obligatoriu. Mai ales că nu-i asumat de nimeni. Şi sunt atâtea urmări negative. Deci aceşti oameni ar trebui, credincioşii noştri, să se adreseze în masă justiţiei. Uniunea Europeană a anunţat că vaccinul va înceta. De ce, înainte de a înceta, este cea mai intensă propagandă pro-vaccin. Vă spun să nu vă speriaţi. Aveţi tot dreptul să alegeţi.

Nu trebuie să fiţi obligaţi. Nu este constituţional, nu este legal. De aceea nu vă speriaţi. Mergeţi şi dacă vi se interzice, faceţi sesizare şi vă vor apăra. Sunt mulţi avocaţi care vor să vă apere. Este o nerânduială, aş putea spune, în această forţare care este nefirească şi fără temei şi cu rolul de a speria ca să vă vaccinaţi forţat. Nu acceptaţi. Avem personalitate de sine fiecare, sunteţi apăraţi de Constituţia ţării şi chiar de legile europene. Nici legile europene nu ne obligă la vaccin”, a declarat Teodosie.