Bode pierde definitiv al doilea proces cu Babeş-Bolyai privind decizia de plagiat, anunţă Emilia Şercan

Lucian Bode (Facebook/lucianbode.ro)
Andrei Popescu
18.06.2024

Jurnalista Emilia Şercan a anunţat, luni, că Lucian Bode, fost ministru de Interne şi actualmente secretar general al PNL, a pierdut definitiv cel de-al doilea proces prin care a încercat să obţină anularea deciziei de plagiat dată în urmă cu peste un an de Universitatea Babeş-Bolyai.

“Plagiatorul Lucian Bode a pierdut, definitiv, cel de-al doilea proces prin care a încercat să scape de decizia de plagiat dată de Universitatea Babeş-Bolyai (UBB) în ianuarie 2023. Anul trecut, dr. Bode a dat în judecată UBB şi a cerut anularea Hotărârii nr. 10 din 13.12.2022 a Comisiei de etică.

Prin Hotărârea nr. 10 din 13.12.2022 a Comisiei de etică, aceasta s-a autosesizat - după ce am publicat în premieră, în noiembrie 2022, probe care arătau că dr. Bode a plagiat cel puţin 18,5% din teza sa de doctorat -, şi prin care au fost cooptaţi în Comisia de analiză a tezei prof. Corneliu Bjola, de la Universitatea din Oxford, şi prof. Alin Fumurescu, de la Universitatea din Houston.

Astăzi, Curtea de Apel Cluj i-a respins recursul lui dr. Bode, după ce acesta a pierdut şi fondul procesului la Tribunalul Sălaj.

Dr. Bode a încercat mai întâi, printr-un alt proces, să suspende Hotărârea nr. 10 din 13.12.2022 de autosesizare şi de cooptarea în Comisia de analiză a profesorilor Bjola şi Fumurescu, însă şi în acest proces a pierdut pe linie, atât la Tribunalul Sălaj, pe fond, cât şi la Curtea de Apel Cluj, în recurs.

Dr. Bode a mai deschis un proces anul trecut şi la Tribunalul Bucureşti, în care de această dată a cerut anularea deciziei de plagiat emisă de Comisia de etică a UBB. Acest proces a fost suspendat în mai 2024 în aşteptarea deciziei de astăzi”, a scris Şercan pe pagina sa de Facebook.

Reamintim că, în noiembrie 2022, Şercan preciza că a analizat lucrarea de doctorat a lui Bode, la acea vreme şef al MAI, concluzia sa fiind că acesta a plagiat cel puţin 18,5%, şi nu 2,95% cât stabilise anterior Comisia de etică a UBB.

Imediat după aceste dezvăluiri, UBB anunţa, printr-un comunicat de presă, că reia analiza, după ce “a luat act de noile informaţii apărute în spaţiul public despre noi suspiciuni privind plagiatul în teza domnului Lucian Bode”.

Comisia şi-a revizuit apoi decizia anterioară, stabilind că Bode a plagiat minim 18,5% din lucrarea sa, decizie urmată de o acţiune în instanţă a liberalului şi de un atac masiv organizat şi coordonat împotriva Emiliei Şercan în reţelele de socializare din partea PNL.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor