Blocul „Patria”, al inginerului-disident Gheorghe Ursu, va fi reabilitat după jumătate de secol de la Cutremurul din ’77

Gheorghe Ursu
Gheorghe Ursu (descopera.ro)

Cunoscutul bloc Aro-Patria din centrul Capitalei, grav afectat de cutremurul din martie 1977, urmează să fie expertizat seismic, anunţă Primăria Generală.

Consolidarea de acum 47 de ani a fost oprită prematur de Nicolae Ceauşescu, la fel ca-n multe alte cazuri din Capitală, reaminteşte publicaţia BuletindeBucuresti. Şeful de proiect, inginerul Gheorghe Ursu, a refuzat să aplice decizia şi a reuşit în cele din urmă să cămăşuiască un sfert din stâlpii imobilului, povesteşte fiul său, Andrei Ursu, pentru publicaţia citată. Ulterior, a semnalat sistarea prematură a consolidării imobilelor din Capitală, printr-o scrisoare la postul de radio Europa Liberă, fapt ce a însemnat condamnarea sa la moarte.

Inginerul Gheorghe Ursu a plătit cu viaţa după ce a arătat, într-o scrisoare către Europa Liberă, că planurile de consolidare a imobilelor rămase în picioare, şi aşa minimale, au fost modificate la ordinul direct al lui Nicolae Ceauşescu, care a dispus practic sistarea prematură a reparaţiilor.

"Trebuie spus că prima etapă a expertizei a dus la nişte concluzii alarmante. […] Câteva comisii de specialişti au avizat aceste propuneri, au eliminat de la început toate soluţiile radicale, adică cele care ar fi conferit clădirilor vechi o asigurare antiseismică analoagă cu cea a clădirilor nou proiectate. Cuvântul de ordine, venit de sus, a fost să se redea clădirilor capacitatea portantă de dinainte de cutremur. La nici o lună după avizarea proiectelor sobre, minimale, o nouă comisie, condusă de Inspectorul General de Stat în Construcţii, Mircea Georgescu, a realizat avizările, anulând avizele anterioare, exercitând presiuni asupra şefilor de proiect”. – SCRISOAREA LUI GHEORGHE URSU CĂTRE RADIO EUROPA LIBERĂ. (SURSA: MEMORIALUL LUI URSU)

"După ce a fost turnat de subordonaţii săi, care i-au furat jurnalul personal şi l-au predat Securităţii, este încarcerat. Tot cu această ocazie, Securitatea descoperă că el este autorul scrisorii, lucru care a însemnat practic condamnarea sa la moarte.

Este, în sfârşit, o măsură de decenţă faţă de locatari care au fost în pericol toţi aceşti ani. Toată lumea ştia de pericolul de prăbuşire al blocului, acesta a fost şi punctul de cotitură în soarta lui, în disidenţa lui (n.r. – a ing. Gheorghe Ursu).", a declarat Andrei Ursu.

Articolul integral poate fi citit aici.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne