Biroul Politic al Partidului Comunist Chinez anunţă că este ferm hotărât să menţină politica blocărilor draconice

Personal medical efectuează teste ale virusului Wuhan în Shenyang, China, 2 ianuarie 2021
Personal medical efectuează teste ale virusului Wuhan în Shenyang, China, 2 ianuarie 2021 (STR/AFP via Getty Images)

Potrivit agenţiei Bloomberg, pe măsură ce carantina din Shanghai se apropie de începutul săptămânii a şasea (deşi Partidul Comunist Chinez anunţase iniţial că aplică o carantină pe câte o jumătate de oraş, care să ţine doar 4 zile fiecare), conducerea de vârf a Chinei a afirmat că va accelera măsurile de suprimare a focarelor regionale de COVID folosind aceleaşi tactici draconice care au generat unele dintre cele mai adânci tulburări publice din istoria recentă a Chinei.

Biroul Politic al Partidului Comunist Chinez a insistat că ţara a făcut progrese în lupta împotriva COVID şi a început să publice cifre mai mici ale îmbolnăvirilor cu virusul Wuhan - numărul cazurilor din Shanghai a scăzut ieri pentru a 13-a zi consecutiv. Cu toate acestea, regimul ridică impunerile într-un ritm deosebit de lent.

Regimul militar de carantină impus de autorităţile chineze a declanşat o reacţie chiar din partea consilierului Casei Albe, Anthony Fauci, care a spus recent că măsurile anti-COVID din China nu vor avea succes pe termen lung.

În schimb cele mai recente date economice publicate de regimul de la Beijing au reflectat o reducere a activităţii economice, pe măsură ce restricţiile instituite pentru a limita focarul au închis fabricile şi au blocat lanţurile de aprovizionare.

Conducerea Chinei s-a angajat să continue să furnizeze medicamente şi alimente persoanelor care suferă din cauza carantinelor - o promisiune pe care autorităţile nu au putut-o respecta, generând numeroase incidente de revoltă ale populaţiei care se plânge de lipsă de alimente şi medicamente.

Cu toate acestea, conducerea de Partid a transmis că va „lupta cu hotărâre împotriva oricărui discurs care distorsionează, pune sub semnul întrebării sau respinge” strategia COVID zero a Chinei, potrivit comunicatului transmis după şedinţa Biroului Politic al Partidului.