Birchall: Pensionarea anticipată a magistraţilor, o măsură gândită şmechereşte de Comisia Iordache, Toader şi Savonea

Ana Birchall
Ana Birchall (Ana Birchall)

Fostul ministru al Justiţiei Ana Birchall a atras atenţia, pe pagina sa de Facebook, că pensionarea anticipată a magistraţilor face parte din măsurile anti-Justiţie luate de Comisia Iordache, împreună cu Tudorel Toader, Lia Savonea şi "compania".

"Încă din 2019 am susţinut abrogarea pensionării anticipate la 20 de ani.... o modificare legislativă gândită şmechereşte de faimoasa 'comisie specială' Iordache împreună cu Tudorel Toader, Savonea şi compania, o măsură care sigur nu ajută sistemul judiciar ci îi ajută pe cei care aveau dosare pe rol!", a declarat Birchall.

Fostul ministru a explicat cum se întâmpla acest lucru: se tărăgănau în instanţe dosarele, ştiut fiind că dacă un judecător ieşea la pensie se putea relua judecata dosarului cu noi termene etc etc...

"Sper ca în cel mai scurt timp acest anunţ să fie transformat în proiect de lege care să fie adoptat în guvern şi trimis în Parlament în procedură de urgenţă... la pachet cu abrogarea unei alte măsuri: completurile de 3 judecători, măsură prorogată prin OUG-ul dat la sfârşit de an, un OUG care rămâne cu riscuri de neconstituţionalitate", a adăugat Birchall.

Reamintim că ministrul Justiţiei, Stelian Ion, a transmis că va propune abrogarea textului de lege vizând pensionarea anticipată a magistraţilor, adoptat în anul 2018. Acesta ar urma să intre în vigoare începând cu data de 1 ianuarie 2022.

"În urma analizei pe care am făcut-o cu privire la subiectul vârstei de pensionare a magistraţilor, am ajuns la concluzia că nu este oportună creşterea vârstei de pensionare a acestora, însă voi propune abrogarea textului de lege adoptat în anul 2018 referitor la pensionarea anticipată, care ar urma să intre în vigoare începând cu data de 1 ianuarie 2022. Prioritatea pe termen mediu va fi aceea de a găsi soluţii pentru încurajarea oamenilor să rămână de bunăvoie în sistem, să contribuie cu experienţa lor la îmbunătăţirea calităţii actului de justiţie şi să se simtă pe deplin apreciaţi pentru munca pe care o depun", a afirmat Stelian Ion, într-un comunicat de presă remis Epoch Times.

În urmă cu o săptămână, Stelian Ion declara că ministerul va propune creşterea vârstei de pensionare a magistraţilor, astfel încât aceştia să nu mai poată ieşi la pensie la 48 de ani.