Birchall despre extrădarea lui Rizea: Am solicitat extrădarea lui în a doua zi de mandat

Ana Birchall
Ana Birchall (Ana Birchall)

Fostul ministrul al Justiţiei Ana Birchall a vorbit, miercuri, pe Facebook, despre demersurile pe care le-a făcut pe vremea când era ministru în funcţie, pentru extrădarea fostului deputat PSD din Republica Moldova.

„M-aţi tot întrebat, îndreptăţit de altfel, ce am făcut eu cât am fost ministrul Justiţiei, pentru ca toţi fugarii să fie aduşi în ţară să îşi ispăşească pedeapsa iar prejudiciul cauzat statului român să fie recuperat. Mereu v-am răspuns, spunându-vă adevărul, şi anume că pentru fiecare caz în parte am avansat semnificativ cu procedura de extrădare sau cu punere în aplicare a mandatului european de arestare”, a scris fostul ministru pe platforma de socializare.

Ana Birchall relatează că „în cazul Rizea solicitarea de extrădare a lui Rizea a fost formulată în data de 25 aprilie 2019”, la o zi de când a fost numită ministru.

„Ministerul Justiţiei din Republica Moldova ne-a informat atunci că Rizea avea cetăţenie moldovenească şi, conform Constituţiei Republicii Moldova, nu poate fi extrădat. Nu ne-am dat bătuţi şi am continuat dialogul cu autorităţile din Republica Moldova şi în data de 14 octombrie 2019 MJ a transmis documentele necesare pentru preluarea executării pedepsei impuse de către instanţa românească numitului Rizea Cristian de către autorităţile judiciare competente ale Republicii Moldova. Acum Rizea nu mai are cetăţenia moldovenească aşa că acest impediment nu mai există!”, a adăugat Ana Birchall.

Fostul ministru afirmă, totodată, că ar trebui ca Rizea „să fie adus în ţară destul de uşor, într-un timp foarte scurt”.

„Totuşi la Mazăre a durat mai puţin de 3 zile (de vineri de la ora 13.15 minute, când primit documentele de la instanţă, până luni la ora 9 am când au fost predate prin curier diplomatic autorităţilor malgaşe) şi era în Madagascar nu la câteva ore de mers cu maşina până în Chişinău!”, conchide Ana Birchall.

Reamintim că Direcţia de Investigaţii Criminale din Republica Moldova a anunţat, marţi, că fugarul Cristian Rizea, fost deputat PSD, a fost reţinut de autorităţi în Chişinău. Rizea a fost trimis în judecată de DNA, în martie 2016, pentru trafic de influenţă, spălare de bani şi influenţarea declaraţiilor. Rizea a fost condamnat la 4 ani şi 8 luni de închisoare cu executare pentru trafic de influenţă şi spălare de bani şi a fugit din ţară, refugiindu-se în Republica Moldova, unde avea cetăţenie. Detalii aici.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne