Bielorusia interzice cetăţenilor ei ieşirea din ţară, sub pretextul epidemiei virusului Wuhan

Alexander Lukaşenko, ultimul dictator al Europei, la o paradă militară de pe 3 iulie 2011 în Minsk
Alexander Lukaşenko, ultimul dictator al Europei, la o paradă militară de pe 3 iulie 2011 în Minsk (NIKOLAI PETROV / AFP / Getty Images)

Bielorusia a interzis “temporar” ieşirea din ţară a tuturor cetăţenilor săi, inclusiv a celor care au domicilii sau permise de şedere în străinătate, transmite BBC.

După noile reglementări, din Bielorusia mai pot ieşi foarte puţine persoane, respectiv numai pe baza unor permise speciale emise de agenţia de Securitate a guvernului.

Comitetul pentru Frontiera de Stat a decis instituirea unor restricţii foarte severe, izolând practic ţara de restul lumii după ce regimul Lukaşenko a devenit ţinta scandalui generat de aterizarea forţată a unui zbor Ryanair pe aeroportul din Minsk. Deşi motivul oficial al măsurii a fost o prezumtivă ameninţare cu bombă plasată la bordul avionului, intenţia regimului de la Minsk a fost arestarea jurnalistului de opoziţie Roman Protasevici.

Cazul a generat un scandal internaţional uriaş, UE acuzând regimul Lukaşenko de deturnare teroristă a zborului şi închizând spaţiul său aerian pentru companiile aeriene bieloruse.

Regimul de la Minsk trebuie să facă faţă unor imense provocări interne, după ce, în august, în urma unor alegeri considerate fraudate pe scară largă, Alexander Lukaşenko a fost declarat învingător, obţinând al şaselea mandat. Evoluţia a generat luni de proteste paşnice de stradă, la care au participat sute de mii de persoane, fiind înăbuşite brutal de regim - care a operat zeci de mii de arestări, fiind semnalate cazuri de abuzuri în arestul poliţiei, inclusiv torturi,cât şi decese survenite în urma tratamentului forţelor anti-revoltă.

Pretextul pentru măsura de închidere a graniţelor este epidemia virusului Wuhan, în ciuda faptului că peste Europa au trecut până în prezent trei valuri ale focarului fără ca regimul de la Minsk să recurgă la o asemenea măsură drastică

Restricţiile vizează şi străinii aflaţi în Bielorusia, care pot ieşi din ţară doar după 10 zile de autoizolare.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe