Bielorusia condamnă un protestatar la 10 ani închisoare, condamnă altul, omorât de Securitate, la închisoare

Preşedintele bielorus Alexander Lukaşenko.
Preşedintele bielorus Alexander Lukaşenko. (Captură Foto)

Un tribunal din Bielorusia a condamnat, joi, un protestatar anti-guvernamental la 10 ani de închisoare, au declarat presa şi activiştii, care susţin că acuzaţiile sunt înscenări politice şi parte a persecuţiei regimului Lukaşenko împotriva protestatarilor.

Aliaksandr Kardziukou a fost condamnat pentru tentativă de omor deoarece ar fi încercat să atace forţele de securitate care dispersau protestele ce au izbucnit în august. Din august 2020, Bielorusia a fost, timp de câteva săptămâni, scena unor proteste masive generate de acuzaţiile de fraudă la adresa oficialilor regimului Lukaşenko.

Kardziukou a pledat nevinovat, potrivit relatărilor presei locale, spunând că a fost interceptat de doi agenţi de Securitate îmbrăcaţi în civil care au scos pistolul şi au tras după grupul său, ucigând un alt protestatar, Henadz Shutau, în timp ce protestatarii încercau să scape. Incidentul a avut loc în oraşul Brest.

Shutau, care a murit, fiind împuşcat în ceafă, a fost condamnat pentru atacarea agenţilor Securităţii, în timp ce bărbatul care l-a împuşcat a fost înfăţişat drept victimă în acest caz.

"Protestatarul paşnic Henadz Shutau a fost împuşcat mortal de siloviki (forţele de securitate) în civil în august anul trecut. Prietenul său Aliaksandr Kardziukou a fost martor şi a fugit", a scris pe Twitter lidera opoziţiei bieloruse, Svetlana Tihanovskaia, aflată în exil.

"Astăzi, o instanţă l-a condamnat pe Kardziukou la 10 ani de închisoare. Shutau, care a fost ucis, a fost declarat vinovat, iar criminalul său a fost portretizat drept victimă."

Serviciul de presă al instanţei din Brest, unde reporterii locali au spus că a avut loc şedinţa, nu a fost disponibil pentru comentarii.

La putere din 1994, Lukaşenko a lansat o represiune violentă asupra protestatarilor care îi cereau demisia. Măsurile abuzive ale poliţiei au declanşat sancţiuni ale Occidentului asupra Minskului, dar şi sprijinul Rusiei.

Înaltul oficial pentru drepturile omului al Organizaţiei Naţiunilor Unite, Michelle Bachelet, a avertizat, joi, despre o „criză a drepturilor omului cu o dimensiune fără precedent în ţară”, afirmând că 246 de persoane au fost condamnate la închisoare pentru presupuse acuzaţii motivate politic începând cu 9 februarie.

La aceeaşi şedinţă a Consiliului ONU pentru Drepturile Omului, 42 de ţări, inclusiv Statele Unite, au condamnat ceea ce au numit încălcări sistematice şi masive ale drepturilor omului în Bielorusia.

Ambasadorul Bielorusiei la Organizaţia Naţiunilor Unite, în Geneva, Iuri Ambrazevici, a criticat, joi, raportul biroului Bachelet afirmând că este „extrem de subiectiv şi simplist în ceea ce priveşte punctele de vedere ale evenimentelor din ţara noastră”.

Săptămâna trecută, Bielorusia a condamnat două jurnaliste pentru că au filmat şi transmis live protestele, determinând Uniunea Europeană să ia în considerare mai multe sancţiuni.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe