Biden şi Putin, discuţie tensionată de o oră pe tema Ucrainei

Vladimir Putin
Vladimir Putin (MIKHAIL METZEL/AFP/GETTY IMAGES)

Joe Biden l-a avertizat, joi, pe omologul său rus Vladimir Putin că NATO va răspunde ferm la orice nouă invazie rusă a Ucrainei, în cadrul unei convorbiri telefonice în cursul căreia preşedintele rus a afirmat că noi sancţiuni împotriva Moscovei ar fi ”o eroare colosală”, transmite Reuters.

Putin s-a declarat ”mulţumit” de convorbire, potrivit unui oficial de la Kremlin. Casa Albă a caracterizat efortul diplomatic, apărut ca urmare a presiunilor repetate ale părţii ruse, drept ”serioasă şi concretă”.

Evenimentul a marcat a doua convorbire telefonică între Biden şi Putin în această lună pe tema Ucrainei. Tensiunile au survenit ca urmare a datelor publicate de comunitatea americană de informaţii conform cărora Rusia a masat aproximativ 100 de mii de militari la graniţa sa cu Ucraina.

Rusia a publicat cu o săptămână în urmă un document care conţinea cereri pentru oprirea expansiunii NATO în est, printre alte condiţii de dezescaladare. Kremlinul a retras 10 mii de militari după ce Washington-ul s-a arătat dispus să înceapă negocieri, subliniind, însă, că unele dintre pretenţiile Rusiei sunt inacceptabile.

Joe Biden a participat la această convorbire telefonică din Wilmington, oraşul său natal din statul Delaware, unde se retrage aproape în fiecare weekend.

Statele Unite vor răspunde ”într-o manieră fermă” oricărei invazii ruse a Ucrainei, a afirmat Biden în cadrul convorbirii cu Putin, conform declaraţiei purtătoarei de cuvânt a Casei Albe, Jen Psaki.

Potrivit unui comunicat difuzat de Kremlin după convorbire, Joe Biden ar fi subliniat că Washingtonul nu va desfăşura ”arme ofensive” în Ucraina. Casa Albă a minimalizat aceste afirmaţii, dând asigurări că aceasta este doar o simplă confirmare a politicii actuale.

La rândul său, Kremlinul a cerut ”rezultate” la cererile sale de ”garanţii” de securitate: negocierea a două tratate de redefinire a echilibrului şi arhitecturii de securitate a Europei, care vor fi discutate în cadrul convorbirilor prevăzute să aibă loc pe 10 ianuarie la Geneva.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe