Biden afirmă că nu se va ajunge curând la un acord de încetare a focului în Gaza

Tancuri israeliene în Gaza (Getty Images)
Redacţia
14.06.2024

Preşedintele SUA, Joe Biden, a declarat joi că nu se aşteaptă la încheierea unui acord de încetare a focului în Gaza în viitorul apropiat, deoarece o propunere susţinută de americani cu sprijin global nu a fost acceptată pe deplin de Israel sau de Hamas, relatează AP News.

Biden a declarat că liderii internaţionali au discutat despre încetarea focului la summitul Grupului celor Şapte din Italia, dar când reporterii l-au întrebat dacă se va ajunge în curând la un acord de armistiţiu, Biden a răspuns simplu: "Nu", adăugând: "Nu mi-am pierdut speranţa".

Gruparea militantă palestiniană a răspuns la propunerea din această săptămână, oferind modificări, care, potrivit acesteia, vizează garantarea unei încetări permanente a focului şi retragerea completă a trupelor israeliene din Gaza. Propunerea anunţată de Biden include aceste prevederi, dar Hamas şi-a exprimat reţinerea cu privire la faptul că Israelul va pune în aplicare termenii.

Anterior, joi, consilierul american pentru securitate naţională, Jake Sullivan, a respins afirmaţiile potrivit cărora Israelul nu este pe deplin angajat în planul de încetare a focului. Sullivan a declarat că obiectivul este "să ne dăm seama cum să lucrăm pentru a acoperi lacunele rămase şi să ajungem la un acord".

Între timp, la graniţa dintre Israel şi Liban, militanţii Hezbollah au lansat rachete şi drone explozive împotriva posturilor militare israeliene, ca represalii pentru uciderea unui comandant de rang înalt. Escaladarea vine în condiţiile în care unii lideri israelieni au ameninţat cu un război total pentru înăbuşi tirurile de rachete ale Hezbollah şi în condiţiile în care grupul militant încearcă să exercite presiuni asupra Israelului în timpul negocierilor pentru încetarea focului în sprijinul aliatului său Hamas.

Războiul purtat de Israel împotriva Hamas în Gaza a ucis peste 37.000 de persoane, potrivit Ministerului Sănătăţii din Gaza, care nu face distincţie între combatanţi şi civili în numărătoarea sa. Palestinienii se confruntă cu o foamete generalizată, deoarece războiul a întrerupt în mare parte fluxul de alimente, medicamente şi alte provizii. Agenţiile ONU spun că peste 1 milion de persoane din Gaza ar putea să se confrunte cu cel mai mare nivel de foamete până la jumătatea lunii iulie.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor