Beijingul, lovit de carantină. Peste 1,7 milioane de persoane restricţionate, tulpina engleză ajunge în China

Blocaje stradale impuse în încercarea de a stăvili răspândirea virusului Wuhan, Shenyang, China, 2 ianuarie 2021
Blocaje stradale impuse în încercarea de a stăvili răspândirea virusului Wuhan, Shenyang, China, 2 ianuarie 2021 (STR/AFP via Getty Images)

În China, autorităţile comuniste se străduiesc să oprească reapariţia virusului Wuhan în zona din jurul capitalei Chinei înainte ca focarul să pună stăpânire pe Beijing. Un focar din provincia Hebei, care înconjoară Beijingul, a continuat să se intensifice.

După restricţionarea unei zone care găzduieşte aproximativ 30 de milioane de oameni în ultimele săptămâni, în Hebei, în cea mai mare parte a capitalei provincie, Shijiazhuang, autorităţile au ordonat din nou carantine drastice în interiorul oraşului Beijing. Carantinele sunt severe, "în regim de război", după tipicul celor care au fost impuse asupra oraşului Wuhan la începutul anului 2020 precum şi în timpul verii şi primăverii.

Bloomberg raportează că 1,7 milioane de persoane dintr-o parte a capitalei chineze sunt acum blocate pe fondul unor rapoarte conform cărora tulpina de virus mutant identificată pentru prima dată în Marea Britanie ar fi ajuns în cele din urmă în cel mai mare oraş al Chinei. Două dintre cele mai recente loturi de cazuri COVID raportate în cartierul Daxing din Beijing la 17 ianuarie se crede că sunt cauzate de „varianta” COVID identificată pentru prima dată în sudul Angliei, potrivit directorului adjunct al Centrului de Control şi Prevenire a Bolilor din Beijing, Pang Xinghuo.

Deşi oficialii Partidului Comunist insistă asupra faptului că respectivele cazuri nu au apărut din motive de transmisie comunitară - dând vina pe alimente îngheţate care ar fi provenit din Occident, o temă preferată a propagandei interne a Partidului - cartierul Daxing din sudul Beijingului, unde se află noul aeroport, a fost izolat de restul ţării după ce au fost raportate şase infecţii.

Numărul oficial de cazuri în Beijing este acum de 15, în timp ce peste o mie de infecţii au fost depistate la nivel naţional de la începutul lunii ianuarie, mai ales în vastele provincii rurale din nordul Chinei. Este foarte posibil ca cifrele reale să fie mult mai mari, întrucât regimul comunist raportează statistici false ale numărului îmbolnăvirilor de COVID19.