Bătălia pentru accesarea fondurilor europene: Cine câştigă lupta în Transilvania [PressHUB]

(Getty Images)

Mai multe judeţe şi oraşe din nord-vestul ţării se laudă că sunt campioane la accesarea fondurilor europene. Cine are însă dreptate? Să fie Clujul, Bihorul, Bistriţa-Năsăud, Sălaj sau Maramureş? Pentru a stabili un câştigător, PressHUB a realizat o evaluare a datelor publicate de Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene cu privire la contractele semnate şi finanţate din bani europeni până la 31 martie 2022.

Potrivit sursei citate, datorită fondurilor europene, mulţi români sunt conectaţi la infrastructura de apă, la cea de internet sau transport, beneficiază de o educaţie mai bună în şcoli, de asistenţă şi tratamente medicale în spitale sau de noi calificări pe piaţa muncii. Tot datorită banilor europeni, mulţi oameni lucrează, inovează sau îşi încep propria afacere.

Din punct de vedere al fondurilor europene accesate, raportat la populaţie, pe primul loc în Regiunea Nord-Vest se află Clujul, urmat de Satu Mare şi Bistriţa-Năsăud la diferenţe mici, în timp ce Bihorul se situează pe locul patru la un decalaj mare faţă de primele trei, deşi Oradea şi Bihorul sunt date frecvent exemple de bune practici, continuă site-ul citat.

Judeţul Cluj este unul dintre primele trei judeţe din ţară la absorbţia de fonduri europene în exerciţiul 2014-2020. Nu mai puţin de 6.87 mld de lei au accesat clujenii, fiind depăşiţi doar de Constanţa (8,63 mld lei) şi Iaşi (8.37 mld lei).

Portivit PressHUB, nu a fost luat în calcul Bucureştiul, care e la 19,73 mld lei, adăugând că aici intră şi fondurile accesate de toate instituţiile, ministerele şi agenţiile, respectiv regiunea Ilfov, care oricum e cea mai dezvoltată economic, iar fondurile absorbite sunt de 11,48 mld lei.

Articolul integral aici.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne