Băsescu: Profanarea crucilor soldaţilor români, dovadă de primitivism. Vinovaţii să răspundă în faţa legii

Traian Băsescu, la sediul PMP
Traian Băsescu, la sediul PMP (Epoch Times România)

Liderul PMP Traian Băsescu a declarat, sâmbătă, că îşi doreşte ca „primitivii care au învelit crucile soldaţilor români să răspundă în faţa legii pentru profanare”.

„Povestea cu 'să analizăm, să vedem dacă e pe pământul din Harghita sau pe teritoriul Bacăului' este una artificială şi care nu justifică sub nicio formă profanarea crucilor mormintelor soldaţilor români căzuţi la datorie în Primul sau în al Doilea Război Mondial. (...). Aş vrea ca această scurtă declaraţie să fie un semnal de protest împotriva atitudinii primitivilor de cetăţeni români de etnie maghiară. Atenţie, nu mă refer la toţi minoritarii unguri, pe care-i respect fără rezerve, dar resping atitudinea extremiştilor unguri şi a UDMR care nu-i mai reprezintă, după părerea mea, pe minoritarii unguri decât un tronson foarte îngust al extremiştilor este reprezentat de UDMR", a declarat Traian Băsescu, într-o conferinţă de presă, citat de Mediafax.

Potrivit fostului şef de stat, gestul extremiştilor maghiari, de a îmbrăca în pungi de gunoi crucile a 52 de militari căzuţi la datorie, este o dovadă de primitivism şi a întrecut orice măsură.

„Vorbim despre un cimitir militar, în care sunt îngropaţi 1143 de soldaţi, din care 984 eroi necunoscuţi şi nu sunt doar români, sunt militari unguri, italieni, germani, sârbi, austrieci, ruşi căzuţi la datorie. Indiferent în ce direcţie a frontului au fost, orice creştin merită o cruce şi asta este expresia acestui cimitir militar în care România a tratat cu respect orice militar. Din păcate, extremişti unguri au ţinut să învelească crucile militarilor români, cele 52 de cruci, ceea ce spun încă o dată că arată primitivism”, a afirmat Traian Băsescu.

Reprezentanţii IPJ Bacău au anunţat, vineri, că au fost demarate cercetări după ce mai multe cruci ale eroilor români din Cimitirul Internaţional al Eroilor Valea Uzului din Dărmăneşti au fost acoperite cu saci din material plastic, sub pretextul că ar fi fost amplasate ilegal, imaginile fiind postate pe pagina de socializare a unor activişti maghiari.

Sola eroilor români înhumaţi în Cimitirul Internaţional Valea Uzului ar fi trebuit inaugurată în cursul zilei de vineri, dar a fost amânată pentru o dată ulterioară.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne