Băsescu, despre întrevederea cu Papa: Am avut sentimentul unei întâlniri unice

Preşedintele României, Traian Băsescu.
Preşedintele României, Traian Băsescu. (DANIEL MIHAILESCU / AFP / Getty Images)

Preşedintele Traian Băsescu a declarat că, după întrevederea de vineri cu Papa Benedict al XVI-lea, a avut sentimentul unei întâlniri unice cu un om mai bun „ca noi toţi la un loc”.

Traian Băsescu a povestit despre întâlnirea cu Suveranul Pontif la recepţia oferită de Ambasada României la Vatican cu prilejul vizitei oficiale la Sfântul Scaun.

„Am avut astăzi o întâlnire care va rămâne în sufletul meu toată viaţa. Întâlnirea cu Papa Benedict al XVI-lea va rămâne un eveniment, nu politic, unul de suflet, în care am întâlnit un om, un Papă, mai puternic decât acela cu care m-am întâlnit în 2008 la Palatul Gondolfo, în 6 septembrie. Am avut sentimentul că în faţa mea era un Papă care nu avea decât un mesaj: vreau să fii bun. Un om care, prin privire, prin vorbă, prin inteligenţa frazelor nu spunea decât că are de comunicat pentru viitor. Iar ceea ce eu cred că mi-a comunicat astăzi Papa a fost în primul rând că avem nevoie de o lume mai bună şi avem nevoie să fim mai buni unii cu alţii”, a spus preşedintele.

În opinia sa, faptul că vizita nu a fost anulată după anunţul Papei privind retragerea, semnifică „respectul Papei Benedict al XVI-lea pentru poporul român”. „Am înţeles respectul Papei Benedict al XVI-lea pentru ecumenism. Am înţeles mâna întinsă creştinilor ortodocşi de creştinii catolici. Am transmis Papei Benedict al XVI-lea mesajul catolicilor şi ortodocşilor din România, un mesaj de solidaritate, un mesaj de respect, un mesaj de înţelegere”.

Referindu-se la relaţiile României cu Vaticanul, şeful statului le-a caracterizat drept „excelente” şi cu „o frecvenţă foarte ridicată”. „Şi nici nu ar putea fi altfel, atât timp cât Vaticanul, de multe ori chiar prin vocea Papei Benedict al XVI-lea, a susţinut românii care se află în Spania, în Italia, în Germania, în Franţa şi oriunde în altă parte. Mesajul Papei pentru imigranţi a fost unul care a sprijinit milioane de români aflaţi în afara frontierelor României şi s-a aşezat ca un scut în faţa necazurilor lor. Procesele la CEDO din ultimii trei ani, când ori România a susţinut Vaticanul, ori Vaticanul, la solicitarea României, a dat sprijin în procese României, sunt o altă mărturie a relaţiilor excelente dintre ţara mea şi Vatican”, a subliniat Traian Băsescu.