Băsescu: Dan Barna are o abordare de penal. Nu poate avea pretenţia de a candida la prezidenţiale

Traian Basescu
Traian Basescu (Florin Chirila\Epoch Times)

Fostul preşedinte Traian Băsescu l-a atacat, duminică, la România TV, pe preşedintele USR Dan Barna, proaspăt desemnat candidatul Alianţei la alegerile pentru Cotroceni.

"Are o abordare de penal, nu cei nouă judecători ai Curţii Constituţionale sunt penali, ci abordarea domnului Barna. Pentru a-şi atinge scopul, el murdăreşte o instituţie, în condiţiile în care votul de la CCR a fost 8 la 0. (...) Trebuie să ştie că o asemenea declaraţie este o declaraţie de penal, de om care nu are nimic cu legea, când la un scor de 8 la 0 spui că sunt penali toţi pentru că nu au dat cum a vrut politicianul. Nu poţi să ai pretenţia să fii preşedinte al României când părerea ta despre CCR care îţi da o decizie cu 8-0 când spui că CCR este vârful de lance al penalilor. Nu poţi. Am o singură precizare de făcut, judecătoarea lui Iohannis, al noulea judecător, doamnă Simina Tănăsescu, care din laşitate nu s-a prezentat", a declarat Băsescu, citată de Mediafax.

În opinia fostului şef de stat, nicio Curte Constituţională din lumea civilizată nu ar putea accepta iniţiativa "Fără penali în funcţii publice".

"Este clar că nu va accepta nicio Curte Constituţională din lumea civilizată. Problema este în altă zonă, zona de nerespectarea drepturilor fundamentale. Până la urmă omul care a avut o condamnare, societatea îi mai dă o şansă eliberându-l. Peste tot în lumea civilizată societatea mai dă o şansă individului. Ceea ce a propus Iohannis şi USR nu se încadrează în acest gen de generozitate a societăţii", a mai precizat Băsescu.

Reamintim că CCR a respins, joi, iniţiativele de revizuire a Constituţiei depuse de opoziţie şi de putere după referendumul pe justiţie din 26 mai. Motivul invocat: interzicerea amnistiei şi graţierii faptelor de corupţie depăşeşte limitele de revizuire a Legii fundamentale.

Decizia a fost luată în unanimitate de cei opt judecători prezenţi la şedinţă. A absentat doar Simina Tănăsescu, fosta consilieră pe probleme constituţionale a preşedintelui Klaus Iohannis.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne