Bărbat din Florida a murit după ce a contractat o amibă care i-a mâncat creierul. Ce s-a întâmplat

Naegleria fowleri, o amibă rară care mănâncă creierul
Naegleria fowleri, o amibă rară care mănâncă creierul (Youtube - captură ecran)
D.B.
03.03.2023

Un bărbat din Florida a murit după ce a contractat săptămâna trecută o amibă rară care mănâncă creierul, au anunţat joi autorităţile din comitatul Charlotte, potrivit publicaţiei Independent. Bărbatul folosise apa de la robinet şi un irigator pentru clătirea nasului.

Experţii în sănătate din stat au raportat, săptămâna trecută, că o persoană anonimă a fost infectată cu Naegleria fowleri, o amibă rară care poate fi găsită în sol şi în apa dulce caldă. Amiba nu poate fi contactată prin consumul de apă de la robinet, dar, în cazuri rare, poate infecta creierul prin intermediul apei care trece prin nas.

"Pentru că aceasta este calea prin care Naegleria îşi croieşte drum în lichidul cerebral din creier, ceea ce se întâmplă în cele din urmă este că infecţia copleşeşte organismul şi... din păcate, este extrem de periculoasă şi fatală", a declarat pentru NBC-2 doctorul Joe Pepe, administrator la Departamentul de Sănătate din comitatul Charlotte.

Oficialii au declarat că încă investighează cauza decesului, dar că individul a folosit un vas pentru clătirea sinusurilor utilizând apă de la robinet.

"Infecţia cu Naegleria fowleri este RARĂ şi poate avea loc doar atunci când apa contaminată cu amibe intră în organism prin nas. NU puteţi fi infectat prin consumul de apă de la robinet", a declarat Departamentul de Sănătate din Florida într-un comunicat de săptămâna trecută despre acest caz.

FDH a îndemnat cetăţenii să sterilizeze în mod corespunzător apa folosită la clătirea sinusurilor, iar oamenii să evite să inhaleze apă proaspătă sau să îşi ţină capul deasupra liniei de plutire în timp ce fac baie sau înoată.

Potrivit CDC, infecţiile cu amiba sunt rare, cu aproximativ trei infecţii pe an, dar sunt adesea fatale.

Anul trecut, au avut loc trei infecţii, inclusiv un copil din Nebrask, care a murit după ce a înotat în râul Elkhorn în luna august.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor