Bankman-Fried a avut cel puţin patru întâlniri cu oficiali de rang înalt ai Casei Albe înainte de prăbuşirea FTX [Bloomberg]

Fondatorul companiei de criptomonede FTX, Sam Bankman-Fried, a fost arestat
Fondatorul companiei de criptomonede FTX, Sam Bankman-Fried, a fost arestat (Youtube - captură ecran)

Fondatorul FTX Sam Bankman-Fried s-a întâlnit cu oficiali de rang înalt de la Casa Albă în cel puţin patru ocazii în lunile care au precedat implozia masivă a firmei sale, relatează Zero Hedge, citat într-un raport Bloomberg.

Pe 8 septembrie, Bankman-Fried s-a întâlnit cu Steve Ricchetti, consilier principal al lui Biden, eveniment care nu a fost raportat anterior, au declarat oficiali de la Casa Albă familiarizaţi cu această chestiune. Întâlnirea a fost "cea mai recentă dintr-o serie de sesiuni", potrivit raportului.

De asemene, Bankman-Fried a mai avut cel puţin alte trei întâlniri, dezvăluite anterior în registrele de vizitatori ai Casei Albe. Acestea includ una la 22 aprilie şi alta la 12 mai, fiecare cu Ricchetti, şi una o zi mai târziu, la 13 mai, cu Bruce Reed, un alt consilier superior al lui Biden, au confirmat oficialii.

Ultima întâlnire este înregistrată ca două întâlniri care au avut loc una după alta, dar a fost o singură întâlnire, au adăugat oficialii. Unele dintre întâlnirile anterioare de la Casa Albă au inclus şi alte persoane de la FTX, potrivit Bloomberg.

Mai mult, fratele lui Bankman-Fried, Gabriel, a organizat o întâlnire în luna martie şi a fost prezent şi la întâlnirea din 13 mai - ceea ce ridică la cinci numărul total al întâlnirilor care au implicat unul sau mai mulţi fraţi.

Potrivit unei surse, nu s-a discutat despre "politică", în ciuda faptului că Bankman-Fried este un megadonator democrat creditat ca fiind un factor important în victoria preşedintelui Biden în 2020.

În schimb, fraţii ar fi vorbit despre chestiuni generale legate de "industria criptografică şi burse", precum şi despre "prevenirea pandemiilor legate de fundaţia Guarding Against Pandemics, condusă de Gabe Bankman-Fried", potrivit unui oficial.

Bankman-Fried se confruntă acum cu mai multe acuzaţii penale legate de prăbuşirea FTX.

Totodată, legăturile lui Bankman-Fried cu Washingtonul au ajuns sub microscop de la prăbuşirea bursei sale, din cauză că acesta a dat milioane de dolari politicienilor democraţi - devenind al doilea cel mai mare donator individual al partidului în sesiunea 2022.

Fondatorului FTX i-au fost aduse opt capete de acuzare, inclusiv conspiraţie şi fraudă electronică, pentru că ar fi folosit în mod abuziv miliarde de dolari din fondurile clienţilor înainte de prăbuşirea spectaculoasă a imperiului său de criptomonede. Prejudiciul adus ar fi de 37 de miliarde de euro.

Potrivit Zero Hedge actul de acuzare susţine că Bankman-Fried ar fi convenit cu alte persoane "să fraudeze clienţii FTX.com prin însuşirea în mod fraudulos a depozitelor acestor clienţi şi utilizarea acestor depozite pentru a plăti cheltuielile şi datoriile Alameda Research".

Cele opt capete de acuzare includ conspiraţie pentru fraudă electronică asupra clienţilor şi creditorilor, fraudă electronică asupra clienţilor şi creditorilor, conspiraţie pentru fraudă cu mărfuri, fraudă cu valori mobiliare, spălare de bani.

Însă ultimul capăt de acuzare este poate cel mai notabil (şi nou), acuzându-l pe SBF de conspiraţie pentru fraudarea Statelor Unite şi încălcarea legilor privind finanţarea campaniilor.

Bankman-Fried, în vârstă de 30 de ani, a fost ridicat în decembrie de poliţie de la apartamentul său de lux din Bahamas.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe