Avocat de drepturile omului dezvaluie coruptia in Shanghai

Avocatul Zheng Enchong
Avocatul Zheng Enchong (The Epoch Times)
Li Zhen
19.06.2006

HONG KONG — Renumitul avocat din Shanghai, Zheng Enchong, a fost eliberat din sentinta sa de trei ani inchisoare la 5 iunie 2006. Avocatul a fost inchis pentru ca a reprezentat rezidentii din Shangahi care au fost evacuati din casele lor care au fost demolate pentru crearea de spatiu necesar unor construnctii mai moderne. Inaintea arestarii sale, Zheng a dat in judecata guvernul din Shanghai si pe Zhou Zhengyi, fost magnat al finantelor din Shanghai si secretar al Comitetului de Partid.

Zheng Enchong a declarat ziarului The Epoch Times ca Gasca din Shanghai [1] condusa de fostul presedinte al Comitetului Central Militar, Jiang Zemin, a participat in activitati de delapidare. Zheng a declarat ca numarul de oameni si sumele de bani implicate sunt socante. Avocatul Zheng a criticat de asemenea Gasca din Shanghai pentru distrugerea tarii.

Dovezi ale delapidarii

Zheng Enchong sustine ca detine dovezi coplesitoare ale activitatile de delapidare ale Gastii din Shanghai. El a intocmis o lista cu oamenii implicati, printre care se numara Huang Ju, un membru al Comitetului Central, vice ministru al Consiliul de Stat, fost secretar al Partidului Municipal din Shanghai si fost primar al Shanghaiului; sotia lui Huang Ju, Yu Huiwen; Chen Liangyu, fost membru al Comitetului Central si secretar al Comitetului Municipal de Partid; si Han Zheng, primarul actual al Shanghaiului si vice secretar al Comitetului Municipal de Partid din Shanghai.

Avocatul Zheng a dezvaluit de asemenea ca Zhou Zhenyi, secretarul Comitetului de Partid, a “donat” la un moment dat 20 de milioane de yuani Fundatiei de Caritate din Shanghai a lui Yu Huiwen. In plus, magnatii finantelor, mai bogati decat Zhou Zhenyi, sunt de asemenea implicati in delapidare.

Greva foamei impotriva retinerii nemotivate

Zheng Enchong a fost monitorizat de regimul comunist chinez dupa ce a fost eliberat din inchisoare. In prezent, telefonul si liniile sale de Internet, precum si cele ale rudelor sale, sunt taiate. In ciuda strictei monitorizari, Zheng Enchong a fost intervievat de BBC, Radio Free Asia, The Epoch Times, New Tang Dynasty TV si alte organisme media dupa eliberarea sa. Dupa ce Zheng a expus scandalurile guvernului din Shanghai, el si sotia sa, Jiang Meili, au fost chemati de oficialii locali la 8 iunie 2006. Oficialii au cerut ca ei sa nu mai accepte sa dea interviuri. Doua zile mai tarziu, Zheng Enchong a fost luat de politie.

Zheng a fost dus la Sectia de Politie de pe strada Guoqing din cartierul Zhabei din Shanghai si interogat de peste 10 politisti din Zhabei. Politia i-a spus lui Zheng: in primele doua zile dupa elibarea din inchisoare v-ati purtat bine pentru ca nu ati discutat cu media. In cea de-a treia zi, totusi, ati trecut linia si ati acceptat interviuri din partea mass mediei internationale. Ati scapat de sub control si ati expus liderii PCC unul dupa celalalt.

Conform familiei avocatului Zheng, ofiterii Sectiei de Politie din Zhabei i-au amenintat ca il vor inchide pe Zheng pana la 10 zile si il vor amenda cu 300 pana la 500 de yuani. Avocatul Zheng a intrat in greva foamei pentru a protesta impotriva tratamentului la care era supus. In acelasi timp, politia din Shanghai a primit multe intrebari din partea mediei internationale si cereri pentru interviuri prin telefon. Pentru a evita publicitatea negativa ei l-au eliberat pe Zheng in acea noapte.

Multi vizitatorii opriti de politie

La scurt timp dupa ce Zheng Enchong a fost eliberat din inchisoare, peste 100 de oameni au incercat sa il vada, dar au fost opriti de agentii speciali ai PCC. Recent, 50-60 de polisti ii inconjoara locuinta si camere video au fost instalate in fata locuintei sale. In plus, 6 sau 7 masini de politie pazesc zi si noapte cladirea unde locuieste el si doi motociclisti patruleaza neincetat prin zona. Exista chiar si agenti speciali care stau la intrarea in liftul cladirii unde locuieste Zheng si in fata usii locuintei sale pentru a preveni pe oricine sa il viziteze.

[1] Numele neoficial folosit pentru oficialii PCC din administratia orasului Shanghai, care sunt condusi de Jiang Zemin.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor