Australian Open: Tecău şi Rojer, în semifinalele probei masculine de dublu

Tenismanul Horia Tecău.
Tenismanul Horia Tecău. (Julian Finney / Getty Images)

Perechea formată din tenismanul român Horia Tecău şi olandezul Jean-Julien Rojer, cap de serie nr. 6, s-a calificat în semifinalele probei masculine de dublu din cadrul turneului Australian Open, primul de Mare Şlem al anului, miercuri, la Melbourne, după victoria cu 6-4, 7-6 (3) în faţa cuplului româno-britanic Florin Mergea/Dominic Inglot (N. 14).

Tecău şi Rojer, care au în palmares opt titluri din zece finale disputate de la începutul anului trecut, au obţinut victoria într-o oră şi 24 de minute. Cuplul româno-olandez a avut un as şi patru duble greşeli, 29 de lovituri câştigătoare şi 10 erori neforţate, precum şi procentaje superioare la punctele făcute din primul serviciu (80%-79%), respectiv al doilea serviciu (56%-50%). Mergea şi Inglot au reuşit opt aşi, dar au comis şi trei duble greşeli, 30 de lovituri câştigătoare şi 17 erori neforţate.

În sferturi, cuplul Mergea/Inglot eliminase principalii favoriţi, fraţii americani Bob şi Mike Bryan, cu 7-6 (4), 6-3.

Tecău şi-a egalat astfel cea mai bună performanţă a sa la Melbourne, în proba masculină de dublu, după ce a mai jucat semifinală în 2012, alături de Robert Lindstedt. Totodată, rezultatul de la Australian Open este cel mai bun pentru cuplul Tecău/Rojer la un turneu de Mare Şlem, după ce anul trecut s-au oprit în turul secund la Melbourne, iar la celelalte trei turnee de Grand Şlam nu a trecut de optimi.

Horia Tecău a ieşit învingător în 2012 în proba de dublu mixt la Australian Open (cu Bethanie Mattek-Sands), iar în 2014 a fost învins în finală, alături de Sania Mirza (India). Tecău a jucat trei finale de Grand Şlam, toate la Wimbledon, alături de Lindstedt, şi toate pierdute.

Pentru Mergea victoria în faţa fraţilor Bryan, liderii incontestabili ai ultimului deceniu la dublu, a fost cea mai mare din carieră, iar calificarea în sferturi a fost al doilea rezultat în turneele de Mare Şlem, după semifinala de anul trecut de la Roland Garros, alături de croatul Marin Draganja.

Tecău l-a învins pe Mergea pentru a patra oară în circuitul profesionist, celelalte succese venind astfel: în 2011, în optimile turneului de la Bucureşti, cu 6-7 (8), 6-4, 10-8, când Horia juca alături de Robert Lindstedt, iar Florin l-a avut ca partener pe Victor-Mugurel Anagnastopol; în 2012, tot la Bucureşti, în optimi, cu 4-6, 6-4, 10-2, când Tecău făcea pereche cu Lindstedt, iar Mergea a jucat alături de Andrei Dăescu; şi anul trecut, la s-Hertogenbosch, când Tecău şi Rojer s-au impus cu 6-3, 6-4 în sferturi, în faţa cuplului Mergea/Draganja.

Învinşii de miercuri s-au ales cu un cec de 65.000 de dolari australieni şi cu 360 de puncte ATP, iar Tecău şi Rojer şi-au asigurat 130.000 de dolari australieni şi 720 de puncte.

În penultimul act, Tecău şi Rojer vor înfrunta cuplul italian Simone Bolelli/Fabio Fognini, victorios cu 7-6 (5), 7-6 (5) în faţa perechii Pablo Cuevas (Uruguay)/David Marrero (Spania). Cealaltă semifinală va opune cuplurile Ivan Dodig (Croaţia)/Marcelo Melo (Brazilia/N. 4), care a învins cu 6-0, 3-6, 7-6 (4) perechea Feliciano Lopez (Spania)/Max Mirnîi (Belarus), şi francezii Pierre-Hugues Herbert/Nicolas Mahut, care au reuşit o victorie neaşteptată în faţa compatrioţilor lor

Julien Benneteau/Edouard Roger-Vasselin, favoriţii nr. 2, cu 7-6 (5), 3-6, 6-3.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Sport