Australian Open interzice steagurile Rusiei şi Bielorusiei la turneu

(Australian Open/facebook)

Steagurile Rusiei şi Bielorusiei au fost interzise la turneul de tenis Australian Open după un incident pe teren.

Iniţial, spectatorilor li s-a permis să aducă steagurile în Melbourne Park, cu condiţia să nu provoace "perturbări".

Însă organizatorii au revenit asupra acestei decizii marţi, după ce fanii au afişat un steag rusesc în timpul unui meci dintre ucraineanca Kateryna Baindl şi rusoaica Kamilla Rakhimova, relatează BBC.

Interdicţia intră în vigoare imediat.

"Vom continua să lucrăm cu jucătorii şi fanii noştri pentru a asigura cel mai bun mediu posibil pentru a se bucura de tenis", a declarat Tennis Australia într-un comunicat.

Fanii ucraineni spun că au chemat poliţia şi securitatea la meciul din primul tur de luni, susţinând că suporterii ruşi o "batjocoreau" pe Baindl.

"Acest lucru este profund nesigur, războiul este în curs de desfăşurare", a declarat un fan pentru ziarul local The Age. "Este un teren mic, băieţii erau extrem de apropiaţi de jucători, aşa că a existat un element de ceea ce am simţit ca fiind intimidare".

Dar unul dintre ruşii implicaţi a declarat pentru The Age că grupul său pur şi simplu îşi încurajase compatrioata.

El a spus: "Oamenii pot considera asta ca fiind odios, dar noi am fost doar nişte suporteri obişnuiţi. Nu a fost nicio batjocură sau lipsă de respect".

Ambasadorul Ucrainei în Australia şi Noua Zeelandă a cerut anterior ca Tennis Australia să ia măsuri.

Sportivii ruşi şi belaruşi nu au putut juca sub steagurile ţărilor lor în mai multe sporturi, inclusiv în tenis, de când a început invazia Ucrainei, în februarie anul trecut.

În timp ce jucătorii din cele două ţări concurează sub un steag alb neutru în timpul Openului Australiei, acestora li s-a interzis să joace la Wimbledon în totalitate în 2022.

Organizatorii au fost ulterior amendaţi, iar turneul a fost privat de punctele de clasament de către Asociaţia Profesioniştilor de Tenis şi Asociaţia de Tenis Feminin. WTA a declarat că egalitatea de şanse pentru jucători de a concura ca indivizi trebuie să fie protejată.

Marţi, guvernul statului Victorian a declarat că Tennis Australia a luat decizia corectă.

"Invazia Rusiei în Ucraina este detestabilă", a declarat vicepremierul statului australian Victoria Jacinta Allan.

"Aceasta încalcă obligaţiile internaţionale privind drepturile omului. A fost permisă şi susţinută de Bielorusia. [Acest lucru] trimite un mesaj foarte, foarte clar că drepturile omului sunt importante, fie că este vorba despre sport sau mai mult decât sport în comunitatea noastră", a adăugat ea.

Interdicţia vine după ce jucătoarea de tenis ucraineană Marta Kostyuk a declarat că nu va da mâna cu adversarii din Rusia şi Bielorusia, care, în opinia ei, nu au făcut suficient pentru a condamna invazia.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Sport