Armata rusă avea 10 locuri de tortură într-un oraş unde a electrocutat, bătut şi împuşcat soldaţi şi civili ucraineni [Raport AP]

În oraşul ucrainean Izium au fost descoperite sute de morminte, după plecarea trupelor invadatoare ruseşti
În oraşul ucrainean Izium au fost descoperite sute de morminte, după plecarea trupelor invadatoare ruseşti (Captură ecran - Twitter)

Trupele ruse au torturat atât soldaţi, cât şi civili în 10 locaţii din Izium, potrivit unei investigaţii publicate duminică de The Associated Press, citată de Business Insider.

Prin intermediul a peste 12 interviuri cu supravieţuitori şi a reportajelor de la faţa locului, investigaţia AP a concluzionat că tortura în oraş a fost "arbitrară, răspândită şi absolut de rutină atât pentru civili, cât şi pentru soldaţi".

Trupele ruse au ocupat pentru prima dată oraşul Izium, situat în regiunea Harkiv din estul Ucrainei, în primele luni ale războiului, în aprilie. Dar contraofensivele reuşite ale forţelor ucrainene de luna trecută i-au împins pe ruşi înapoi. După şase luni de ocupaţie, ucrainenii au recucerit oraşul la 10 septembrie.

Retragerea ruşilor a fost urmată rapid de rapoarte privind atrocităţile comise. Oficialii ucraineni au declarat că se străduiesc să identifice peste 400 de civili îngropaţi într-o groapă comună în care unele dintre cadavre prezentau semne de tortură, inclusiv urme de frânghii legate în jurul mâinilor şi gâtului.

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că Izium ar putea fi adăugat pe lista locurilor în care civilii ucraineni au fost supuşi la violenţe din partea soldaţilor ruşi: "Bucea, Mariupol, acum, din păcate, Izium".

Printre cele 10 locuri separate în care au avut loc torturi identificate de AP se numără o închisoare subterană, o secţie de poliţie, o grădiniţă şi o groapă în care cineva a sculptat date în pereţi.

Mikola Mosiakin, un soldat ucrainean în vârstă de 38 de ani, a declarat pentru AP că a fost capturat şi torturat de mai multe ori.

"M-au bătut cu bastoane. M-au lovit cu mâinile, m-au lovit cu picioarele, m-au ars cu ţigări, au stins chibrituri pe mine. Mi-au spus: 'Dansează', dar nu am dansat. Aşa că m-au împuşcat în picioare", a povestit el.

Mosiakin a spus că într-o şcoală existau camere special amenajate pentru tortură. El a văzut cum erau târâte cadavrele civililor care au fost torturaţi până la moarte, iar noaptea auzea ţipete din partea femeilor, care erau ţinute departe de prizonierii bărbaţi, a declarat el pentru AP. Oficiali ai serviciilor de informaţii din Ucraina au declarat că femeile au fost violate în mod repetat de soldaţii ruşi.

Rapoartele privind torturile comise de soldaţii ruşi au circulat aproape de la începutul războiului. Anchetatorii ONU au concluzionat luna trecută că au fost comise crime de război oribile în Ucraina.

Ancheta a constatat că soldaţii ruşi au comis violuri şi torturi, inclusiv împotriva copiilor, iar în unele cazuri au făcut ca membrii familiilor victimelor să privească. Echipa ONU a declarat că o serie de alte crime de război au fost comise de forţele ruse, inclusiv utilizarea anumitor sisteme de arme interzise, atacuri aeriene în zone aglomerate şi execuţii ale civililor.

Tortura, fie că este practicată asupra soldaţilor sau civililor, este o crimă de război conform dreptului internaţional.

Există dovezi care arată că trupele ruse au discutat despre potenţiale crime de război. În înregistrările audio interceptate de oficialii ucraineni şi obţinute de New York Times, un soldat rus i-a spus prietenei sale că a primit ordinul de a "ucide pe toată lumea pe care o vedem", inclusiv civili.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe