Armata Română lovită de probleme: Peste 2.000 de demisii în doar 9 luni, tinerii tot mai neinteresaţi de şcolile militare

Soldaţi români
Soldaţi români (Captură Foto)

Peste 2.000 de persoane şi-au dat demisia din Armata Română în primele 9 luni ale acestui an, număr dublu faţă de cel consemnat în întreg anul 2021, adică mai mult de 1.000. Totodată, numărul tinerilor dispuşi să urmeze o şcoală militară este de asemenea în scădere, conform unor date analizate de Profit.ro.

“Atractivitatea profesiei militare manifestă o scădere care a dobândit accente critice în perioada recentă, în contextul de securitate extrem de instabil generat de războiul din Ucraina. Spre exemplificare, numărul tinerilor care s-au înscris la concursurile de admitere la şcolile militare de maiştri militari şi subofiţeri s-a redus aproape la jumătate în anul 2022 faţă de 2021, respectiv de la aproximativ 5.700 la 2.500 (de fapt la mai puţin de jumătate, la aceste cifre – n.r.), în condiţiile în care numărul locurilor scoase la concurs a fost sensibil egal”, potrivit unui document oficial.

În acelaşi document se mai precizează că unul dintre motivele pentru creşterea numărului de demisii din Armată este de natură “pecuniară”, menţionând oferta mult mai atractivă a mediului privat pentru atragerea forţei de muncă.

“Acest complex cauzal are un potenţial ridicat de a afecta îndeplinirea misiunilor şi obiectivelor specifice instituţiei militare, situaţie care trebuie stopată, în condiţiile în care exigenţele sunt sporite, sub auspiciul tensiunilor în creştere, determinate de războiul din Ucraina”, se mai arată în document.

Potrivit sursei citate, soluţia preconizată pentru a opri valul de demisii ar consta, în esenţă, în reducerea cerinţelor de studii pentru cei care vor să avanseze în cariera militară, pentru atragerea persoanelor cu şanse mai mici de a câştiga mai mult în mediul privat decât în armată, precum şi în diminuarea stagiilor minime în grad pentru unele categorii de profesionişti militari.

La începutul anului, Armata Română avea în rândurile sale 73.350 de militari activi şi 50.000 de rezervişti.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne