Armata română ajunge subiect de presă în Germania. Tancurile româneşti oprite de poliţia rutieră

Armata Română
Armata Română (mapn.ro)

Ministerul Apărării a reacţionat după ce în presa germană a apărut informaţia că tancuri ale armatei române au pierdut ulei sau combustibil pe drum în timp ce erau în mişcare pentru un exerciţiu NATO, lăsând dâre pe mai mult de 10 km de şosea. Potrivit MApN, coloana de TAB-uri româneşti a fost oprită de către Poliţia Rutieră germană însă verificările au relevat că lichidul scurs din tancuri era apă pluvială cu uşoare reziduuri de natură petrolieră.

"În cadrul exerciţiului 'Green Griffin 21', organizat în perioada 27 septembrie – 8 octombrie în poligonul Klientz din Germania, o coloană de transportoare blindate tip TAB B33 'Zimbrul' aparţinând Batalionului 812 Infanterie 'Şoimii Carpaţilor', însoţită de echipaje ale Poliţiei Militare Germane, pe timpul executării, în cadrul tactic, a unui marş pe roţi spre locaţia de desfăşurare a unei etape a exerciţiului, la intrarea în localitatea Brandenburg, a fost oprită de către poliţia rutieră germană, pentru motivul că un transportor blindat avea scurgeri de material lichid", transmite MApN într-un comunicat de presă.

În urma verificărilor s-a ajuns la concluzia că lichidul scurs era apă pluvială, care angrenase uşoare reziduuri de natură petrolieră, susţin reprezentanţii ministerului.

"Verificările tehnice efectuate atât la plecare în cursă, cât şi după sesizarea primită, au exclus posibilitatea scurgerilor unor lichide de natură petrolieră (combustibil sau ulei). Lichidul scurs pe carosabil a fost identificat ca fiind apă pluvială provenită de la precipitaţiile abundente căzute pe timpul desfăşurării exerciţiului care, în scurgerea normală, a angrenat uşoare reziduuri de natură petrolieră depuse în timp pe circuitul de drenaj al transportoarelor. Aceste scurgeri au fost curăţate de către pompierii germani, cu autospeciale destinate acestui scop", informează MApN.

Deşi lichidul pierdut nu era nici ulei nici combustibil, coloana de blindate nu a mai continuat deplasarea pe roţi, mai transmite MApN.

"Ca măsură suplimentară de precauţie, coloana de blindate nu a mai continuat deplasarea pe roţi, tehnica fiind îmbarcată pe trailere şi transportată către locul de dispunere din poligon, unde au continuat activităţile prevăzute în planul exerciţiului. În scopul prevenirii unor asemenea incidente, la nivelul Forţelor Terestre s-au dispus măsuri pentru executarea de verificări suplimentare la tehnica militară participantă la misiuni şi exerciţii", au adăugat reprezentanţii MApN.

Reamintim că, potrivit B1 Tv, presa germană a relatat că blindate româneşti şi-au încheiat operaţiunea militară înainte să o poată începe efectiv. Tag24 a scris că TAB-urile au lăsat dâre de ulei pe o distanţă de 10 kilometri şi că a fost nevoie de două vehicule speciale pentru a curăţa urmele lăsate pe şosea.