"Ne paşte un mare pericol" - PSD-ALDE vrea controlul asupra sistemului de monitorizare a alegerilor

Carmen Dan
Carmen Dan (Epoch Times România)

Uniunea Salvaţi România reclamă, după o nouă serie de audieri în Comisia de anchetă privind alegerile de pe 26 mai, că PSD-ALDE urmăreşte să obţină controlul asupra Sistemului Informatic de Monitorizare a Prezenţei la Vot (SIMPV) care are un rol foarte important în prevenirea fraudelor la alegeri.

La audierile de marţi, Ministrul de Interne Carmen Dan a susţinut că procedura de vot la alegerile din 26 mai a fost îngreunată de organizarea simultană a celor două procese electorale şi de funcţionarea deficitară a SIMPV concretizată în timpii ridicaţi necesari validării CI-urilor, slaba instruire a operatorilor de tablete din secţiile de votare şi multitudinea de semnale eronate privind posibile cazuri de vot multiplu.

"În spatele unei false dorinţe de aflare a adevărului despre alegerile din 26 mai, ancheta PSD-ALDE a virat în mod clar spre Sistemul informatic de monitorizare a prezenţei la vot şi de prevenire a votului ilegal. A fost susţinută mutarea sistemului de la Serviciul de Telecomunicaţii Speciale (STS) către Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) chiar de către Carmen Dan, după audiere. Ne paşte un mare pericol deoarece PSD a înţeles că în momentul în care se foloseşte numărare electronică, cu chei de verificare, e mult mai greu să te mai înţelegi cu doi primari de-ai tăi dintr-un colţ de judeţ care să-ţi mai completeze puţin cifrele, pentru că totul e electronic, lucrurile sunt mult mai verificabile", a declarat deputatul Daniel Popescu, reprezentantul USR în Comisia de anchetă privind alegerile de pe 26 mai.

USR nu susţine mutarea sistemului SIMPV sub controlul AEP, în condiţiile în care şefii instituţiei sunt numiţi politic, iar ultimul şef - Daniel Barbu - este anchetat de DNA pentru acuzaţii de corupţie. Sistemul SIMPV şi-a dovedit deja eficienţa la alegerile locale şi parlamentare din 2016 şi nu poate fi cauza blocajului din diaspora.