Ana Birchall, după ce Bica a fost condamnată definitiv: "Hai cu toţi fugarii acasă că prea râd în nas românilor cinstiţi!"

Ana Birchall
Ana Birchall (Mihut Savu / Epoch Times Romania)

Fostul ministru al Justiţiei Ana Birchall consideră critică reluarea discuţiilor cu instituţiile europene pe tema eficienţei mandatului european de arestare pe care ea le-a iniţiat în vara anului 2019 la ultimul Consiliu Justiţie şi Afaceri Interne (JAI) la care a participat.

Declaraţiile Anei Birchall vin în contextul în care, miercuri, un complet de 5 judecători de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a respins recursul în casaţie formulat de fosta şefă DIICOT, condamnată la 4 ani de închisoare, ca fiind nefondat, iar decizia este definitivă. Bica însă se refugiază în Italia, de unde avocatul acesteia, Cristian di Giusto, a declarat că, potrivit unei decizii luate de Curtea de Apel din Bari, îşi poate executa pedeapsa în peninsulă.

„Hai cu toţi fugarii acasă că prea râd în nas românilor cinstiţi şi statului român... şi da, trebuie recuperat fiecare leu furat statului român! Această doamnă a făcut de râs imaginea unei instituţii atât de importante! Hai cu aducerea mai repede în ţară pentru executarea pedepsei că înţeleg că se zbate prin Italia (în aceeaşi zonă unde s-au pitit mai mulţi fugari) să îi reuşească 'reţeta' practicată şi de alţi fugari aciuiaţi în Italia şi astfel să scape de executarea pedepsei în ţară. Rămân la părerea mea că pe lângă măsurile care se impun acasă (de exemplu de ce şi în ce condiţii sunt ridicate, cu destul de multă uşurinţă, măsurile controlul judiciar, interdicţia de a părăsi ţara, consemn la frontieră etc), în ceea ce priveşte eficienţa şi aplicabilitatea mandatului european de arestare, trebuie discutat atât bilateral cât şi la nivelul instituţiilor europene! Este critic să se reia discuţiile cu instituţiile europene (începute de mine în vara anului 2019 la ultimul JAI la care am participat) privind eficienţa mandatului european de arestare! Share, să se ştie adevărul!”, a scris Ana Birchall, într-o postare pe Facebook.

Reamintim că Alina Bica a fost condamnată definitiv în noiembrie 2019 la patru ani de închisoare cu executare în dosarul în care era acuzată de favorizarea omului de afaceri Ovidiu Tender. În acelaşi dosar, fostul ministru al Economiei Adriean Videanu a fost achitat de judecătorii Instanţei supreme. Ulterior, Bica a fugit din ţară şi a fost dată în urmărire de către Poliţia Română.

Vara trecută, Bica a fost reţinută în Italia, împreună cu omul de afaceri Ioan Bene, cei doi urmând să fie aduşi ulterior în România, anunţa, la acea vreme, Liviu Vasilescu, şeful Poliţiei Române. În ceea ce îl priveşte pe Ioan Bene, om de afaceri condamnat în 2018 de Curtea de Apel Cluj la 3 ani şi 8 luni de închisoare pentru dare de mită în dosarul fostului preşedinte al Consiliului Judeţean Cluj Horea Uioreanu, acesta îşi execută pedeapsa în Italia, conform legilor din această ţară, în libertate supravegheată.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne