Amputările, a doua mare dramă a atentatelor din Boston

Mai multe persoane au suferit amputări ale membrelor inferioare ca  urmare a  rănilor grave suferite în atentatul de luni din timpul  maratonului din Boston.
Mai multe persoane au suferit amputări ale membrelor inferioare ca urmare a rănilor grave suferite în atentatul de luni din timpul maratonului din Boston. (Jared Wickerham / Getty Images)
Epoch Times România
18.04.2013

Peste zece persoane au suferit amputări ale membrelor inferioare ca urmare a rănilor grave suferite în atentatul de luni din timpul maratonului din Boston. Este a doua mare tragedie a exploziilor care au provocat trei morţi şi 176 de răniţi. O sută din cele 183 de persoane spitalizate după atentat au fost externate şi au plecat acasă, potrivit mass-media americane. Zece rămân totuşi în stare critică, notează joi ziarul Las Provincias.

Bombele artizanale, pregătite în oale sub presiune şi care au explodat aproape de linia de sosire a maratonului din Boston, conţineau cuie şi bucăţi de metal care au provocat răni mai ales la membrele inferioare, multe persoane pierzându-şi unul sau ambele picioare chiar în momentul deflagraţiei. Tânărului de 27 de ani Jeff Bauman Jr. i-au fost amputate ambele picioare din cauza gravei lor deteriorări vasculare şi osoase. Însă cazul care a emoţionat cel mai mult opinia publică este cel al familiei Richard: Martin, de 8 ani, este unul dintre cei morţi, surorii lui, Janey, de şase ani, i-a fost amputat un picior, iar mama lor Denise a suferit leziuni cerebrale grave.

Copleşiţi de avalanşa de răniţi, doctorii au fost nevoiţi 'să termine' distrugerea începută de bombe, optând de multe ori pentru amputare, a declarat doctorul George Velhamos, şeful departamentului de chirurgie de la Spitalul General din Massachusetts. Majoritatea răniţilor aveau între '10, 20 30 sau 40 de bucăţi de metal înfipte în corp, în general în picioare, dar şi mai sus, în zona gâtului', a spus el. În spitalul respectiv, patru persoane au suferit amputări, potrivit purtătorul de cuvânt al instituţiei.

La Boston Medical Center, echipa de chirurgie de urgenţă a fost nevoită să facă cinci amputări, a recunoscut responsabilul departamentului, dr. Peter Burke. 'Vedem răni de genul acesta, de multe ori provocate de explozii, însă niciodată în număr atât de mare', a spus el la conferinţa de presă. 'Avem mulţi răniţi la extremităţile inferioare, pentru că cele mai mari daune s-au făcut la nivelul solului', a spus el, referitor la amplasarea bombelor.

Referitor la bucăţile de metal pe care le conţineau bombele, Burke a spus că medicii au găsit 'fragmente de 4 sau 5 centimetri lungime' înfipte în corpul victimelor. La Boston Medical Center sunt în continuare spitalizate 19 persoane din care două în situaţie critică şi zece în stare gravă. Potrivit dr. Burke este 'dificil de clasificat' tipurile de răni, considerând că cele mai grave sunt cele care pun în pericol viaţa pacientului din cauza pierderilor mari de sânge sau de ţesuturi.

La Brigham and Women's Hospital, care a primit un aflux important de răniţi, circa şapte echipe de chirurgi au lucrat simultan luni noapte, fiind nevoiţi să facă mai multe amputări, potrivit presei locale. La centrul medical Beth Israel Deaconess, 'cel puţin două persoane' şi-au pierdut unul din picioare, a informat miercuri Jerry Berger, responsabilul cu presa al instituţiei. Cu atâtea persoane care luptă pentru viaţa lor şi atâtea cazuri de amputări traumatice, Peter Burke a explicat că medicii din Boston sunt nevoiţi să trateze atât pacienţii, cât şi familia, psihologic.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor