Ambasadorul SUA: Ne-am dori ca România să se îndrepte către avioanle F-35

Un avion de luptă F-35 este expus la un Salon Aerospatial din Singapore. Administraţia de la Washington şi-ar dori ca România să-si îndrepte interesul către avioanele de luptă F-35.
Un avion de luptă F-35 este expus la un Salon Aerospatial din Singapore. Administraţia de la Washington şi-ar dori ca România să-si îndrepte interesul către avioanele de luptă F-35. (ROSLAN RAHMAN / AFP / Getty Images)
Epoch Times România
11.09.2009

Ambasadorul SUA la Bucureşti, Mark Gitenstein, a spus că Administraţia de la Washington şi-ar dori ca România să se îndrepte către avioane de luptă F-35, el fiind de părere că F-16 reprezintă un pas intermediar important în această direcţie.

Diplomatul a confirmat că SUA au primit scrisoarea din partea României privind avioanele de luptă F-16, adăugând că ea este procesată, dar nu cunoaşte rezultatul acestui proces.

"Nouă ne-ar plăcea mult ca România să se îndrepte către F-35. F-16 este un important pas intermediar în această direcţie. Veţi auzi mai multe în următoarele săptămâni, dar, la acest moment, nu am mai multe de spus", a afirmat Mark Gitenstein.

Ministrul Apărării Naţionale, Mihai Stănişoară, nu a exclus posibilitatea achiziţionării unor avioane care să înlocuiască actualele aeronave de luptă MIG-21 LanceR, aflate în dotarea forţelor aeriene române, precizând, totodată, că nu a fost luată nicio decizie finală în acest sens.

"Aşteptăm toate informaţiile necesare pentru a pune pe masa CSAT această problemă. Acum aşteptăm de la partea americană un set de informaţii privind o eventuală achiziţie a unor avioane în uz, F-16 de un anumit tip. Nu există însă nicio decizie şi nicio îndreptare spre o anumită direcţie. Practic, acum acumulăm informaţii despre avioanele noi de toate tipurile posibile, dar vrem să punem alături de aceste variante şi varianta unui avion în uz, care să facă trecerea pe o anumită perioadă până la o eventuală achiziţie a avionului F-35", a declarat ministrul Stănişoară.

El a subliniat că varianta folosirii unui avion în uz - în speţă F-16 - este una dintre variantele propuse chiar de Forţele Aeriene. "Foarte sincer, dacă întrebaţi pe cineva, oricine preferă să piloteze ceva nou. Probabil că va trebui să luăm în calcul şi potenţa financiară pe care o avem în acest moment", a arătat Stănişoară.

La începutul lunii iulie, conducerea Statului Major al Forţelor Aeriene (SMFA) recunoştea oficial elaborarea unei noi concepţii privind achiziţia avioanelor multirol, care presupune cumpărarea într-o primă fază a unor avioane care să asigure vreme de 10 - 12 ani tranziţia către avioanele de generaţia a cincea.

Potrivit unor surse militare, SMFA ar putea achiziţiona, până la urmă, 48 sau 54 de avioane care vor face tranziţia către generaţia a cincea de aeronave de luptă. Avioanele MIG-21 LanceR îşi încheie resursa de zbor în 2013.

Şeful SMFA a adăugat că noua echipă de conducere va analiza varianta dacă avioanele care urmează să fie achiziţionate pentru perioada de tranziţie vor fi noi sau "la mâna a doua".

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor