Ambasadorul român la Londra: A fi comisar european nu e un concurs de aptitudini ci o chestiune de negociere politică

Dan Mihalache
Dan Mihalache (Eugen Horoiu/Epoch Times)

Pe fundalul controverselor ce marchează nominalizarea Rovanei Plumb pentru un post de comisar european, ambasadorul român la Londra Dan Mihalache a ţinut să declare că a ajunge într-o funcţie în executivul de la Bruxelles „nu este un concurs de competenţe sau de aptitudini”, ci „o chestiune de negociere politică”.

În condiţiile în care Opoziţia atrage atenţia că Plumb are probleme de integritate şi riscă să fie respinsă, diplomatul român a mai adăugat că „riscăm să fim penibili” cu dezbaterea internă pe această temă şi „nu are rost să ne facem de râs contestându-l pe cel care ne va reprezenta în Comisia Europeană”, informează Hotnews.

„Cei ce poartă această dezbatere în plan intern nu înţeleg mecanismele de funcţionare ale UE. Comisarii sunt desemnaţi de guvernele statelor membre. Poate ne place sau nu, poate nici mie nu-mi place, dar acesta e mecanismul. Poate că în dezbaterea publică ar trebui să se înţeleagă că portofoliul nu e neapărat legat de competenţa persoanei respective. A fi comisar european nu e un concurs de competenţe sau aptitudini. Competenţele sunt asigurate de comisie, important la nominalizare e ca acel comisar să aibă o viziune. E o chestiune de negociere politică care se poartă la nivelul statelor. De aceea aş recomanda tuturor partidelor să extragă această chestiune din disputa politică internă şi să susţină comisarul desemnat din partea României. Nu are rost să ne facem de râs contestându-l pe cel care ne va reprezenta în Comisia Europeană”, a declarat Mihalache, întrebat despre nominalizarea Rovanei Plumb, atât de puternic contestată de opoziţie.

Declaraţiile vin în contextul în care preşedintele ales al Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a anunţat, marţi, distribuirea portofoliilor pentru comisarii europeni, după ce luni a făcut publică lista comisarilor europeni acceptaţi, iar printre aceştia apare şi Rovana Plumb, contestată de opoziţie. Plumb ar urma să se ocupe de Transporturi. De precizat că propunerile trebuie să fie însă acceptate de Parlamentul European, după audierea candidaţilor în comisiile de resort.

Reamintim că includerea Rovanei Plumb pe lista nominalizărilor pentru funcţia de comisar european a stârnit reacţii dure pe scena politică românească din partea opoziţiei, care au pus în discuţie competenţa şi integritatea liderului PSD. Mai exact, Rovana Plumb a fost unul dintre personajele centrale în dosarul Belina, scăpând însă de anchetă după ce, în 2017, colegii săi deputaţi au respins cererea DNA vizând urmărirea sa penală.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne