Alianţa USR-PLUS a luat foc: OUG-urile pe Codurile penale aruncă în aer justiţia! Dragnea scapă de condamnare

"Opriţi masacrarea Justiţiei! Fără OUG-uri pe Codurile penale!", au transmis USR şi PLUS, după ce ministrul Tudorel Toader a făcut demersuri oficiale pentru a opera noi modificări controversate.
Dacian Cioloş şi Dan Barna
Dacian Cioloş şi Dan Barna

Alianţa 2020 USR PLUS a condamnat ferm, în cadrul unui comunicat de presă, noua încercare a coaliţiei PSD-ALDE "de a arunca în aer atât sistemul de Justiţie, cât şi relaţiile României cu partenerii europeni şi internaţionali doar pentru ca liderul PSD Liviu Dragnea să scape de condamnarea în primul dosar penal, dosarul Referendumului, dar şi de o posibilă condamnare în al doilea dosar, cel privind angajările fictive de la Protecţia Copilului Teleorman".

"Cartonaşul galben pe care penalii din PSD şi ALDE l-au arătat ministrului Tudorel Toader, înaintea moţiunii simple depuse de USR şi PNL, şi-a dovedit eficacitatea. Cu ignorarea completă a recomandărilor Comisiei de la Veneţia şi a Comisiei Europene, ministrul Justiţiei a introdus în circuit, spre avizare, două proiecte de ordonanţe de urgenţă prin care să fie aduse noi modificări catastrofale Codurilor penale. Evident, în primul rând în beneficiul condamnatului Liviu Dragnea", a declarat preşedintele USR Dan Barna.

"Tudorel Toader trebuie să plece imediat. Nu mai există nicio discuţie în ceea ce priveşte faptele sale. Orice om care se respectă ar face un pas în spate", a declarat preşedintele PLUS, Dacian Cioloş.

Alianţa 2020 USR-PLUS îi cere demisia lui Tudorel Toader şi solicită coaliţiei PSD-ALDE să oprească "planul de distrugere a Justiţiei din România, chiar cu riscul de a scoate ţara din Uniunea Europeană, doar pentru ca ei să poată fura în voie."

"Exact în ziua în care de la Bruxelles a venit încă un mesaj de atenţionare că în România este pe cale să fie legalizată, în parte, corupţia, Tudorel Toader confirmă cele mai sumbre scenarii. Concret, odată ce aceste modificări vor fi adoptate prin OUG, cei acuzaţi de corupţie, infracţiuni asimilate corupţiei şi infracţiuni împotriva intereselor financiare ale Uniunii Europene vor beneficia de pedepse reduse doar prin achitarea prejudiciului creat. Evident, toate aceste modificări l-ar ajuta pe Liviu Dragnea în dosarul angajărilor fictive, în care a fost condamnat, în prima instanţă, la 3 ani şi 6 luni de închisoare cu executare. Cu mâna lui Tudorel Toader, termenul de prescripţie în dosarul lui Dragnea ar putea să devină iulie 2019. Adică, peste doar câteva luni, în loc de câţiva ani", se arată în comunicatul citat.

Potrivit USR-PLUS, varianta aleasă de Tudorel Toader, la presiunea lui Liviu Dragnea, pentru a masacra Codurile penale este cu atât mai periculoasă cu cât în proiectul de OUG nu au fost incluse doar modificări ce au trecut testul constituţionalităţii la CCR, ci şi alte modificări.

"Iar impunerea lor prin OUG va face că ele să intre în vigoare fără ca Opoziţia să poată apela la filtrul Curţii Constituţionale, deoarece ordonanţele de urgenţă pot fi atacate doar de Avocatul Poporului. În acest context, Alianţa 2020 USR PLUS îi cere lui Victor Ciorbea măcar de această dată să reacţioneze şi să apere independenţa justiţiei din România", se mai precizează în comunicat.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne